Varza: beneficii și idei inedite de a găti cu ea

Share

Suntem din ce în ce mai mult tentați de legume și fructe exotice, care au intrat recent pe piața noastră și uităm să acordăm atenție legumelor tradiționale cum este varza. Beneficiile acestei legume banale sunt mai multe decât ne imaginăm.

Consumată de întreaga populație, din toate colțurile lumii, varza prezintă numeroase beneficii pentru organism: de la efecte antiinflamatorii la protecția tractului digestiv și a sistemului imunitar.

Datorită conținutului scăzut în calorii (doar 25kcal/100g) și crescut în fibre alimentare (2.5g/100g), varza contribuie la menținerea greutății corporale.

Care sunt principalele beneficii ale verzei?

 1. Varza este cel mai bun prieten al stomacului și tractului digestiv
  În întreaga lume există peste 400 soiuri de varză care variază în funcție de culoare, dimensiune și formă, însă cea mai cunoscută și consumată este varza albă, de culoare verde deschis în exterior. Indiferent de formă sau de sortiment, aceasta este o bună sursă de fibre, acestea asigurându-ți un tranzit intestinal sănătos. Compușii din varză se pare că protejează față de apariția gastritei sau ulcerelor prin întărirea pereților stomacului și creșterea rezistenței acestora la atacul acidului gastric.
 2. Varza este un adevărat depozit de nutrienți esențiali
  Chiar dacă are un conținut scăzut în calorii, varza conține o cantiatate semnificativă din unii dintre cei mai importanți micronutrienți: vitamina C, acid folic, vitamina K, vitamina A, magneziu și calciu.
  Pe lângă vitamine și minerale, varza este foarte bogată în unii dintre cei mai puternici antioxidanți.
 3. Varza este o excelentă sursă de antioxidanți naturali
  Studiile arată că antioxidanții din varză și din alte legume crucifere contribuie la reducerea riscului de cancer, mai ales cancer de stomac și colon. De asemenea, aceste substanțe au efecte de reducere a colesterolului LDL.
 4. Compușii din varză pot menține sănătatea orală
  Compușii de tipul isotiocianaților din varză și alte crucifere au puternice efecte antimicrobiene la nivelul cavității bucale, ceea ce protejează împotriva cariilor dentare.
  Iată, așadar, patru motive de a consuma varză cât mai des.
  Cum și în ce fel folosești varza?
  De fiecare dată când vrei să prepari ceva cu varză probabil te gândești la salata obișnuită de varză, varza călită, varza murată călită… și chiar la sarmale. Dacă vrei să încerci ceva nou, îți propunem trei idei de a folosi varza.
 5. Paste cu cartofi și varză
  Probabil nu te-ai gândit niciodată să folosești la un loc paste, cartofi și varză. Trebuie să știi că preparatul este cunoscut sub numele de pizzoccheri, o rețetă din regiunea Lombardia, Italia.
  În combinația celor trei ingrediente mai adaugă o cantitate mică de unt și brânză și vei avea parte de un gust delicios. Încearcă rețeta aici.
 6. Supă cu ciuperci, varză și orez
  Această rețetă este „antidotul” perfect pentru sezonul rece, pe care poți ușor să o pregătești chiar după placul tău. Folosește opțional carne de pui, curcan sau pur și simplu adaugă câteva legume și/sau condimente. Totul e gata în câteva momente.
  Încearcă rețeta de supă de varză.
 7. Varză în sos de iaurt cu semințe de muștar și curry
  Te vei îndrăgosti de gustul delicios al acestei rețete de varză cu sos de iaurt cu arome indiene chiar de la început. Ingredientele recomandate sunt varza albă, pudra de curry, coriandru, tumeric și iaurt (cu un procent mediu de grăsime).
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share