Varza: beneficii și idei inedite de a găti cu ea

Share

Suntem din ce în ce mai mult tentați de legume și fructe exotice, care au intrat recent pe piața noastră și uităm să acordăm atenție legumelor tradiționale cum este varza. Beneficiile acestei legume banale sunt mai multe decât ne imaginăm.

Consumată de întreaga populație, din toate colțurile lumii, varza prezintă numeroase beneficii pentru organism: de la efecte antiinflamatorii la protecția tractului digestiv și a sistemului imunitar.

Datorită conținutului scăzut în calorii (doar 25kcal/100g) și crescut în fibre alimentare (2.5g/100g), varza contribuie la menținerea greutății corporale.

Care sunt principalele beneficii ale verzei?

 1. Varza este cel mai bun prieten al stomacului și tractului digestiv
  În întreaga lume există peste 400 soiuri de varză care variază în funcție de culoare, dimensiune și formă, însă cea mai cunoscută și consumată este varza albă, de culoare verde deschis în exterior. Indiferent de formă sau de sortiment, aceasta este o bună sursă de fibre, acestea asigurându-ți un tranzit intestinal sănătos. Compușii din varză se pare că protejează față de apariția gastritei sau ulcerelor prin întărirea pereților stomacului și creșterea rezistenței acestora la atacul acidului gastric.
 2. Varza este un adevărat depozit de nutrienți esențiali
  Chiar dacă are un conținut scăzut în calorii, varza conține o cantiatate semnificativă din unii dintre cei mai importanți micronutrienți: vitamina C, acid folic, vitamina K, vitamina A, magneziu și calciu.
  Pe lângă vitamine și minerale, varza este foarte bogată în unii dintre cei mai puternici antioxidanți.
 3. Varza este o excelentă sursă de antioxidanți naturali
  Studiile arată că antioxidanții din varză și din alte legume crucifere contribuie la reducerea riscului de cancer, mai ales cancer de stomac și colon. De asemenea, aceste substanțe au efecte de reducere a colesterolului LDL.
 4. Compușii din varză pot menține sănătatea orală
  Compușii de tipul isotiocianaților din varză și alte crucifere au puternice efecte antimicrobiene la nivelul cavității bucale, ceea ce protejează împotriva cariilor dentare.
  Iată, așadar, patru motive de a consuma varză cât mai des.
  Cum și în ce fel folosești varza?
  De fiecare dată când vrei să prepari ceva cu varză probabil te gândești la salata obișnuită de varză, varza călită, varza murată călită… și chiar la sarmale. Dacă vrei să încerci ceva nou, îți propunem trei idei de a folosi varza.
 5. Paste cu cartofi și varză
  Probabil nu te-ai gândit niciodată să folosești la un loc paste, cartofi și varză. Trebuie să știi că preparatul este cunoscut sub numele de pizzoccheri, o rețetă din regiunea Lombardia, Italia.
  În combinația celor trei ingrediente mai adaugă o cantitate mică de unt și brânză și vei avea parte de un gust delicios. Încearcă rețeta aici.
 6. Supă cu ciuperci, varză și orez
  Această rețetă este „antidotul” perfect pentru sezonul rece, pe care poți ușor să o pregătești chiar după placul tău. Folosește opțional carne de pui, curcan sau pur și simplu adaugă câteva legume și/sau condimente. Totul e gata în câteva momente.
  Încearcă rețeta de supă de varză.
 7. Varză în sos de iaurt cu semințe de muștar și curry
  Te vei îndrăgosti de gustul delicios al acestei rețete de varză cu sos de iaurt cu arome indiene chiar de la început. Ingredientele recomandate sunt varza albă, pudra de curry, coriandru, tumeric și iaurt (cu un procent mediu de grăsime).
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Anunț important: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și-a dat demisia

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat plecarea din funcție a ministrului Finanțelor, Petru Rotaru. Informația a fost făcută publică printr-o postare pe Facebook, în care premierul a mulțumit lui Rotaru pentru contribuțiile sale semnificative la Ministerul Finanțelor. Recean a evidențiat realizările lui Rotaru în executarea bugetului de stat, consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share