Vicepremierul Nicu Popescu: Republica Moldova își propune să adere la UE în 2030

nicu popescu oficial
Share

Republica Moldova își propune să adere la Uniunea Europeană în 2030. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu prilejul împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE. Potrivit lui, în acest an a fost elaborat un plan de implementare a celor nouă seturi de condiționalități ale Comisiei Europene, care în mare parte vizează reforma justiției.

Al doilea plan include 33 de capitole de negociere se află în curs de consultări. „Chiar ieri au avut loc discuții în cadrul unui grup de lucru la care au participat reprezentanții societății civile pentru a ajusta acest plan”, a precizat Nicu Popescu.

Ministrul de externe a menționat că instituțiile statului au lucrat cot la cot cu instituțiile europene pentru a depăși mai multe probleme. El a trecut în revistă mai multe proiecte importante de pe agenda comună. „Știți foarte bine că a fost lansată și platforma de sprijin pentru Republica Moldova, care ne-a ajutat să gestionăm criza refugiaților și să asigurăm buna funcționalitate a statutului. Toate aceste eforturi țin nu doar de acte, planuri sau acțiuni de ordin diplomatic. În acest an am reușit să realizăm mai multe lucruri pentru cetățeni și economie. Republica Moldova a moștenit un domeniu energetic dependent de Gazprom, iar cu ajutorul partenerilor externi am reușit să intrăm în această iarnă pregătiți, inclusiv datorită sprijinului partenerilor europeni am reușit să stocăm gaze, astfel încât să putem asigura încontinuu casele cu energie electrică și termică”, a precizat Nicu Popescu.

El ținut să contrazică opiniile potrivit cărora Republica Moldova a primit statutul de țară candidat la aderare datorită Ucrainei și agresiunii rusești care are loc în țara vecină. „Noi am reușit să devenim stat candidat la aderare datorită efortului diplomatic comun dintre Președinție, Parlament, Ministerul de Externe și alți colegi din Guvern”, a insistat Nicu Popescu.

Referindu-se la obiectivele trasate de Republica Moldova în acest an, Nicu Popescu a menționat că sunt obiective importante ce urmează a fi atinse. „Avem obiective destul de ambițioase cu Uniunea Europeană, precum ar fi misiunea de consiliere a politicii externe și de securitate a UE, continuăm discuțiile cu partenerii UE pentru a dezvolta parteneriatul nostru în contextul obiectivelor de pace. Totodată, discutăm cu UE și despre asistența externă și alte zeci de lucruri care se întâmplă și vor aduce Republica Moldova în UE. În săptămânile și lunile care vin așteptăm și concretizarea cum va funcționa platforma comună pentru achiziție de gaz, o platformă inițiată de Uniunea Europeană.”

Întrebat cum au de gând autoritățile Republicii Moldova să convingă celelalte state membre să accepte Republica Moldova în marea familie europeană, ministrul de externe a venit cu un răspuns laconic. „Este ferma mea convingere că Republica Moldova va adera la UE, la spațiul Schengen și la Zona Euro. Orice reformă trebuie în permanență comunicată fiecărui stat membru al UE, care la fiecare etapă de apropiere a țării noastre la UE va avea un drept de veto de a ne ajuta să trecem la etapa următoare”, a declarat diplomatul.

Cu referință la restanțele pe care Republica Moldova le are în procesul de aderare la UE, Nicu Popescu a menționat că acestea vizează mai multe sectoare. „Unele dintre rigori țin de ordin politic, legislativ. De exemplu, reforma justiției, funcționarea statului de drept, consolidarea democrației. Totodată, există și rigori de ordin practic, de infrastructură. Este semnalat că Republica Moldova trebuie să își îmbunătățească destul de mult securitatea rutieră, să dezvolte infrastructura de trecere a frontierei, ori în momentul aderării Republica Moldova va fi țara care se va afla la frontieră externă a UE”, a mai adăugat vicepremierul.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, uitându-ne la ce se întâmplă la est de noi, la ceea ce se întâmplă în ultimele 12 luni cu țara noastră, trebuie să spunem sus și clar că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și vom reuși să ne păstrăm libertatea și pacea doar alături de UE”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu, ministru de Externe.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share