UE va trimite o misiune în Republica Moldova pentru consultări de securitate

Share

Uniunea Europeană intenționează să trimită o misiune civilă în Republica Moldova, a anunțat publicația “Welt am Sonntag” citând surse, conform Rador.

Publicația scrie că Republica Moldova “simte o amenințare din ce în ce mai mare” și, pe 28 ianuarie, a scris o scrisoare către Bruxelles în care cere sprijin. Serviciul European de Acțiune Externă lucrează, în prezent, la conceptul misiunii planificate.

Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă “la începutul verii”. Alături de Polonia, țările baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului, potrivit Welt am Sonntag.

„Ca parte a misiunii, personalul administrativ din domeniile justiției, poliției și vamal trebuie să consilieze fosta țară sovietică cu privire la crearea unui sector de securitate eficient” – se spune în articol.

În plus, UE dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile moldovene în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Pe lângă misiunea de consiliere civilă, Republica Moldova solicită, de asemenea, UE să consolideze supravegherea spațiului aerian (aeronave, radar) și să asigure sisteme de apărare aeriană.

Această declarație a fost făcută de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, luând cuvântul la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, din 20 februarie.

Oficialul a cerut țărilor UE “să ajute rapid la actualizarea sistemelor învechite ale Republicii Moldova”. Anterior, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui briefing la minister că țara sa discută cu UE trimiterea unei misiuni civile de securitate acolo pentru a contracara amenințările hibride.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share