UE va trimite o misiune în Republica Moldova pentru consultări de securitate

Share

Uniunea Europeană intenționează să trimită o misiune civilă în Republica Moldova, a anunțat publicația “Welt am Sonntag” citând surse, conform Rador.

Publicația scrie că Republica Moldova “simte o amenințare din ce în ce mai mare” și, pe 28 ianuarie, a scris o scrisoare către Bruxelles în care cere sprijin. Serviciul European de Acțiune Externă lucrează, în prezent, la conceptul misiunii planificate.

Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă “la începutul verii”. Alături de Polonia, țările baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului, potrivit Welt am Sonntag.

„Ca parte a misiunii, personalul administrativ din domeniile justiției, poliției și vamal trebuie să consilieze fosta țară sovietică cu privire la crearea unui sector de securitate eficient” – se spune în articol.

În plus, UE dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile moldovene în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Pe lângă misiunea de consiliere civilă, Republica Moldova solicită, de asemenea, UE să consolideze supravegherea spațiului aerian (aeronave, radar) și să asigure sisteme de apărare aeriană.

Această declarație a fost făcută de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, luând cuvântul la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, din 20 februarie.

Oficialul a cerut țărilor UE “să ajute rapid la actualizarea sistemelor învechite ale Republicii Moldova”. Anterior, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui briefing la minister că țara sa discută cu UE trimiterea unei misiuni civile de securitate acolo pentru a contracara amenințările hibride.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share