UE va trimite o misiune în Republica Moldova pentru consultări de securitate

Share

Uniunea Europeană intenționează să trimită o misiune civilă în Republica Moldova, a anunțat publicația “Welt am Sonntag” citând surse, conform Rador.

Publicația scrie că Republica Moldova “simte o amenințare din ce în ce mai mare” și, pe 28 ianuarie, a scris o scrisoare către Bruxelles în care cere sprijin. Serviciul European de Acțiune Externă lucrează, în prezent, la conceptul misiunii planificate.

Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă “la începutul verii”. Alături de Polonia, țările baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului, potrivit Welt am Sonntag.

„Ca parte a misiunii, personalul administrativ din domeniile justiției, poliției și vamal trebuie să consilieze fosta țară sovietică cu privire la crearea unui sector de securitate eficient” – se spune în articol.

În plus, UE dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile moldovene în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Pe lângă misiunea de consiliere civilă, Republica Moldova solicită, de asemenea, UE să consolideze supravegherea spațiului aerian (aeronave, radar) și să asigure sisteme de apărare aeriană.

Această declarație a fost făcută de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, luând cuvântul la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, din 20 februarie.

Oficialul a cerut țărilor UE “să ajute rapid la actualizarea sistemelor învechite ale Republicii Moldova”. Anterior, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui briefing la minister că țara sa discută cu UE trimiterea unei misiuni civile de securitate acolo pentru a contracara amenințările hibride.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share