ULTIMA ORĂ: Europarlamentari arestați pe bandă rulantă, la Bruxelles. Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, săltată și dusă la audieri

Share

Cinci arestări și cel puțin 17 percheziții au fost efectuate vineri, la Bruxelles, în cadrul unei vaste anchete anticorupție desfășurată de parchetul federal.

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, una dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost dusă la audieri vineri seara la Bruxelles, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul, transmite cotidianul belgian „Le Soir”.

Informația este transmisă și de cotidianul belgian „Le Soir”. Eva Kaili a ajuns în fața anchetatorilor, vineri seară după ce, în această dimineață alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei în acelaşi caz, printre care și partenerul de viață al europarlamentarei, scrie Euronews.

Potrivit cotidianului belgian „Le Soir”, locuința Eva Kaili a fost percheziționată vineri seara, iar apoi aceasta a fost luată și dusă la audieri. Singurul mod în care un europarlamentar protejat de imunitate poate fi arestat este prinderea lui în flagrant delict. Imediat după apariția informației, partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat că aceasta a fost exclusă din formațiunea politică.

Procuratura federală din Belgia a anunțat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii de vineri. Procurorii belgieni au precizat că ancheta se concentrează asupra asistenților parlamentarilor europeni, dar și că un fost europarlamentar a fost interogat.

„Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat că o țară din Golf influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, scrie într-un comunicat al Procuraturii din Belgia.

Procuratura nu a menționat numele țării care se află în centrul anchetei. Comunicatul a făcut referire doar la un „stat din Golf”. Publicația belgiană Le Soir a identificat țara ca fiind Qatarul. Beneficiarii „cadourilor” sunt personalități cu „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.

Numele celor patru persoane arestate nu au fost făcute publice de autoritățile belgiene, dar se crede că este vorba despre un director de ONG anonim, despre liderul sindical Luca Visentini, despre fostul europarlamentar social-democrat Pier-Antonio Panzeri și despre un bărbat identificat ca fiind F.G., fostul asistent parlamentar al lui Panzeri, care are legături cu grupul social-democraților din Parlamentul European și care este partenerul lui Kaili.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este o fostă prezentatoare de televiziune din Grecia și europarlamentar din 2014. Aceasta a numit recent Qatarul drept o țară „fruntașă în ceea ce privește drepturile muncii” după ce s-a întâlnit cu ministrul de resort din Qatar, în ciuda îngrijorărilor internaționale profunde cu privire la condițiile în care au fost construite stadioanele pe care se desfășoară Cupa Mondială 2022, notează Politico.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share