ULTIMA ORĂ: Europarlamentari arestați pe bandă rulantă, la Bruxelles. Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, săltată și dusă la audieri

Share

Cinci arestări și cel puțin 17 percheziții au fost efectuate vineri, la Bruxelles, în cadrul unei vaste anchete anticorupție desfășurată de parchetul federal.

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, una dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost dusă la audieri vineri seara la Bruxelles, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul, transmite cotidianul belgian „Le Soir”.

Informația este transmisă și de cotidianul belgian „Le Soir”. Eva Kaili a ajuns în fața anchetatorilor, vineri seară după ce, în această dimineață alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei în acelaşi caz, printre care și partenerul de viață al europarlamentarei, scrie Euronews.

Potrivit cotidianului belgian „Le Soir”, locuința Eva Kaili a fost percheziționată vineri seara, iar apoi aceasta a fost luată și dusă la audieri. Singurul mod în care un europarlamentar protejat de imunitate poate fi arestat este prinderea lui în flagrant delict. Imediat după apariția informației, partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat că aceasta a fost exclusă din formațiunea politică.

Procuratura federală din Belgia a anunțat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii de vineri. Procurorii belgieni au precizat că ancheta se concentrează asupra asistenților parlamentarilor europeni, dar și că un fost europarlamentar a fost interogat.

„Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat că o țară din Golf influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, scrie într-un comunicat al Procuraturii din Belgia.

Procuratura nu a menționat numele țării care se află în centrul anchetei. Comunicatul a făcut referire doar la un „stat din Golf”. Publicația belgiană Le Soir a identificat țara ca fiind Qatarul. Beneficiarii „cadourilor” sunt personalități cu „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.

Numele celor patru persoane arestate nu au fost făcute publice de autoritățile belgiene, dar se crede că este vorba despre un director de ONG anonim, despre liderul sindical Luca Visentini, despre fostul europarlamentar social-democrat Pier-Antonio Panzeri și despre un bărbat identificat ca fiind F.G., fostul asistent parlamentar al lui Panzeri, care are legături cu grupul social-democraților din Parlamentul European și care este partenerul lui Kaili.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este o fostă prezentatoare de televiziune din Grecia și europarlamentar din 2014. Aceasta a numit recent Qatarul drept o țară „fruntașă în ceea ce privește drepturile muncii” după ce s-a întâlnit cu ministrul de resort din Qatar, în ciuda îngrijorărilor internaționale profunde cu privire la condițiile în care au fost construite stadioanele pe care se desfășoară Cupa Mondială 2022, notează Politico.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi / VIDEO

Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, în California, cu Iulia şi Daşa Navalnaia, văduva şi fiica opozantului rus Alexei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, iar şeful Casei Albe a lăudat „un om de un curaj incredibil”. În cadrul acestei întâlniri, care a fost ţinută departe de ochii presă, preşedintele american

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share