Făina de greier a apărut și pe piața din România, după ce Uniunea Europeană a aprobat-o pentru producerea de pâine, biscuiți sau ciocolată.
100 de grame costă între 90 și 100 de lei. Astfel, un kilogram poate ajunge la 1.000 de lei, potrivit presei din România.
Potrivit specialiștilor în domeniu, această făină aduce un surplus important de proteine, vitamina B12 și fier și poate fi utilizată la orice rețetă: smoothie, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc.
Pe unele siteuri, 100 de grame de făină costă 96 de lei, iar vânzătorii insistă asupra calităților acesteia: 70% proteine (de aceeași calitate ca și carnea de vită), 20% acizi grași, fără boli și fără antibiotice (insectele nu prezintă risc la bacterii).
Cum se produce pudra și ce aromă are
În cea ce privește producerea acestei făini, greierii sunt mai întâi bine spălați, după care sunt tratați termic și uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei.
Pudra se prepară din greieri mari fără aripi și, potrivit experților, gustul este neutru și nu influențează gustul alimentelor care se produc din ea. Aceasta are o ușoară aromă umami de nucă.
Comisia Europeană a autorizat comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană.
Insecta este disponibilă integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.