Condimentul care face minuni pentru creier

Share

Un condiment care se regăsește de obicei în curry poate stimula capacitatea creierului de a se vindeca singur, arată un studiu publicat în revista „Stem Cell Research and Therapy”. Oamenii de știință germani sunt de părere că un compus găsit în turmeric ar putea ajuta la creșterea celulelor nervoase despre care se crede că fac parte din „trusa de reparare a creierului”, scrie BBC.

Ba chiar mai mult de atât, cercetătorii de la Institutul de Neurostiinte și Medicină din Julich sugerează că noul studiu poate deschide calea pentru viitoare medicamente împotriva accidentelor vasculare cerebrale și chiar a bolii Alzheimer.

Experții au studiat efectele unui compus găsit în mod natural în turmeric (turmeronul). În cadrul studiului, oamenii de știință au injectat unor șobolani compusul, iar apoi au scanat creierul animalelor. Anumite zone ale creierului, cunoscute ca fiind cele implicate în creșterea celulelor nervoase, au devenit mult mai active, după administrarea turmeronului.

Ingredientul din curry care poare ajuta la repararea creierului

În urma rezultatelor, specialiștii au constatat că acest compusul ar putea încuraja o proliferare a celulelor creierului. Într-o parte separată a studiului menționat, cercetătorii au introdus mai multe celule stem neuronale ale rozătoarelor rozătoare în diferite concentrații de extract de tumeron.

Se crede că aceste celule au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule cerebrale, așa că experții sunt de părere că joacă un rol important și în „repararea” creierului după un traumatism sau o boală. Cercetătorii au constatat faptul că, cu cât concentrația extractului era mai mare, cu atât mai accentuată a fost dezvoltarea celulelor nervoase.

„La oameni și la animalele mai dezvoltate, abilitățile lor nu par să fie suficiente pentru a repara creierul, dar la pești și animale mai mici par să funcționeze bine.

Este interesant că ar putea fi posibilă creșterea eficacității celulelor stem cu turmeron aromatic. Și este posibil ca acest lucru, la rândul său, să ajute la stimularea reparației în creier”, a spus dr. Maria Adele Rueger, unul dintre realizatorii studiului.

Compușii din turmeric care pot aduce beneficii organismului uman

Acum, specialiștii iau se gândesc dacă testele pe oameni pot fi fezabile. După cum am menționat și anterior, cercetările au fost făcute pe rozătoare, însă oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă aceste lucruri se pot aplica și în cazul oamenilor.

Turmeronul este cel mai puțin studiat dintre cei doi compuși majori din turmeric, care pot avea un efect asupra organismului uman. Unele studii anterioare au arătat că celălalt compus (curcumina) ar putea reduce inflamația din organism și ar putea aduce o serie de beneficii împotriva cancerului, potrivit sursei citate anterior.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Olga Golban este noul director al Serviciului Fiscal de Stat

Olga Golban a fost numită în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Decizia a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 21 februarie. „Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi candidatura dnei Olga Golban pentru funcția de directoare a Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data 28 februarie curent și

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share