7 decembrie sau Revoluția eșuată în Germania

În Germania, a fost desfășurată o operațiune de amploare împotriva așa-numiților „Reichsburgers”. Potrivit parchetului german, aceștia plănuiau să răstoarne autoritățile constituționale din Germania
Share
Ce se știe despre pregătirea putch-ului în Germania

În Germania, a fost desfășurată o operațiune de amploare împotriva așa-numiților „Reichsburgers”. Potrivit parchetului german, aceștia plănuiau să răstoarne autoritățile constituționale din Germania și doreau să stabilească contacte cu Federația Rusă.

Miercuri dimineața, 7 decembrie, în Germania, în cadrul unei operațiuni de amploare, au fost reținute 25 de persoane dintre așa-zișii „Reichsburgeri” – membri ai mișcării radicale de dreapta care nu recunosc existența RFG. și se consideră cetățeni ai „Reichului german”. Aceștia sunt suspectați că participă sau sprijină o rețea teroristă. Potrivit Parchetului Federal, „Reichsburgerii” plănuiau să răstoarne autoritățile constituționale din țară.

Până după-amiază, printr-o hotărâre judecătorească, liderul grupării și alte șapte persoane au fost reținute, iar împotriva lor a fost declanșată o anchetă. Raidul a implicat peste trei mii de ofițeri germani de aplicare a legii, inclusiv forțele speciale GSG 9. Aceasta este una dintre cele mai mari operațiuni ale poliției împotriva extremiștilor din istoria Germaniei.

Cine a fost arestat de poliție

Un total de 52 de persoane sunt suspectate că ar fi implicate sau sprijină rețeaua teroristă. Dintre cei 25 de deținuți, potrivit Parchetului Federal, 22 de presupuși membri ai grupării, toți sunt cetățeni ai Germaniei. Încă trei deținuți sunt suspectați că sprijină rețeaua. Este vorba de doi cetățeni germani – Alexander Q. și Frank R., precum și un cetățean al Federației Ruse Vitalia B. Potrivit autorităților de anchetă, ea l-a ajutat pe liderul asociației la stabilirea contactului cu reprezentanții Federației Ruse.

Potrivit lui Der Spiegel, printre cei reținuți se numără un fost deputat Bundestag din partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), judecătorul Birgit Malsack-Winkemann, câțiva foști militari ai Bundeswehr și un sergent major activ, care a fost suspendat din serviciu, un polițist, un avocat cu diplomă, un medic generalist și un pilot. Potrivit publicației, unii din arestați au vorbit în Germania la demonstrații anti-coronavirus.

Liderul rețelei teroriste din cadrul Parchetului Federal l-a sunat pe prințul Henric al XIII-lea, în vârstă de 71 de ani,(Heinrich XIII P. R.) din familia nobiliară Reuss (Reuß). O altă persoană semnificativă din grup este, potrivit Süddeutsche Zeitung, Rüdiger von P. (Rüdiger v. P.) este un locotenent-colonel pensionat al Bundeswehr.

Rețineri au avut loc la Berlin, precum și în statele federale Baden-Württemberg (acolo, potrivit Der Spiegel, au fost percheziționate cazărmile forțelor speciale KSK), Bavaria, Hesse, Saxonia Inferioară, Turingia, în stațiunea austriacă Kitzbühel și în orașul italian Perugia. În plus, au fost efectuate percheziții la 150 de obiecte acolo și într-o serie de alte state federale ale Germaniei. “Aceste măsuri sunt în derulare. Ele privesc și alți 27 de suspecți“, a menționat Parchetul Federal.

Care a fost planul „Reichsburgers”

Ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a declarat pe microblogul său de Twitter că grupul este suspectat că a pregătit un atac armat împotriva autorităților constituționale. Un comunicat de presă al Parchetului Federal spune că membri individuali ai rețelei au întreprins acțiuni specifice pentru a intra forțat în clădirea Bundestagului de către un mic grup armat. „Detaliile nu au fost încă stabilite”, a spus ministerul.

Potrivit lui Der Spiegel, conspiratorii plănuiau, printre altele, să rețină politicieni germani. Suspecții au presupus probabil că acest lucru ar duce la tulburări în țară. Ca urmare, o parte din forțele de securitate, în opinia lor, și-ar exprima solidaritatea cu rețeaua, ceea ce ar duce la o lovitură de stat.

Parchetul arată că pregătirile pentru implementarea acestui plan au început cel târziu în noiembrie 2021. Acesta prevedea achiziționarea echipamentului necesar, tragerea de antrenament și recrutarea de noi participanți. Organul central al grupului urma să fie un „consiliu” condus de prințul Henric al XIII-lea, care, la fel ca guvernul, cuprindea diverse structuri – în special, în domeniul justiției, sănătății și afacerilor externe.

Potrivit parchetului, împreună cu „consiliul” trebuia să creeze o „aripă militară” care urma să fie responsabilă de preluarea puterii cu forța. Pentru aceasta, s-a planificat utilizarea așa-numitelor „companii de securitate internă”. Rüdiger von P ar fi fost responsabil pentru „aripa militară.” Potrivit procurorului general al Germaniei, Peter Frank, această unitate, așa cum a fost concepută de conspiratori, trebuia să creeze și o nouă armată în țară.

Ce se știe despre ideologia grupului

Noua structură de stat, conform autorităților germane, a fost deja dezvoltată de membrii grupului în termeni generali. Opiniile lor politice, potrivit procurorilor, se bazează pe mituri ale conspirației constând din narațiunile așa-numiților „Reichsburgers” și teoria conspirației QAnon, care a câștigat o popularitate deosebită în timpul președinției lui Donald Trump în Statele Unite. „Ei cred cu fermitate că reprezentanții așa-zisului „stat profund” în prezent guvernează Germania”, spune departamentul.

Ce legătură are Rusia cu asta?

Răsturnarea puterii în Germania, potrivit membrilor rețelei, urma să fie urmată de intervenția „Alianței” – o alianță secretă a guvernelor, serviciilor de informații și forțelor armate ale mai multor state, printre care Rusia și Statele Unite. Suspecții au considerat, potrivit parchetului, că guvernul german de tranziție ar trebui să negocieze un nou sistem de stat cu țările învingătoare în al Doilea Război Mondial. În același timp, Rusia trebuia să fie principalul participant la negocieri.

Anchetatorii au aflat că Prințul Henric al XIII-lea a stabilit contact cu reprezentanți ai Federației Ruse în Germania, dar nu există dovezi că aceștia au reacționat pozitiv la apelul său.

Ambasada Rusiei la Berlin a dat asigurări că instituțiile diplomatice ruse din Germania „nu mențin contacte cu reprezentanții grupărilor teroriste și ai altor formațiuni ilegale”. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a menționat că „nu poate fi vorba despre vreo implicare a Rusiei în situație”, adăugând că „însele autoritățile germane afirmă acest lucru”.

Cât de periculoși sunt „Reichsburgerii”?

Un raport recent al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției a afirmat că în Germania erau aproximativ 21.000 de „Reichsburgeri”. Numele mișcării este o abreviere pentru „un mediu vast și eterogen de ideologie imperială”, potrivit Fundației Germane Amadeu Antonio (Amadeu-Antonio-Stiftung). Fundația a efectuat un studiu și a ajuns la concluzia că acest mediu include așa-numiții „suveranişti”, „Reichsburgeri” și extremiști de dreapta. Această mișcare a apărut în anii 1980.

Potrivit directorului executiv al Fundației Amadeu, Antonio Timo Reinfrank (Timo Reinfrank), este puțin probabil să aibă loc o lovitură de stat în Germania. „Ordinea statului și constituția sunt prea puternice în țară”, a spus Reinfrank într-un interviu pentru DW. „Dar acești oameni cred într-o astfel de posibilitate, ceea ce arată, printre altele, cât de blocați sunt în delirul lor”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share