La 15 decembrie, an de an, omenirea celebrează ziua internaţională a ceaiului, o băutură reconfortantă şi străveche, consumată de mii de ani, care continuă să ne încânte cu aromele sale îmbietoare.
Devenită o sărbătoare anuală, Ziua internaţională a ceaiului s-a marcat pentru prima dată în 2005 la New Delhi şi apoi în următorii doi ani în Sri Lanka. După 2008, în ţările producătoare de ceai din întreaga lume, precum Bangladesh, India, Indonezia, Kenya, Malaezia, Malawi, Nepal, Sri Lanka, Tanzania, Uganda şi Vietnam, marile sindicate au colaborat în organizarea de acţiuni pentru a face cunoscute problemele legate de realizarea producţiei de ceai. În 2015, guvernul indian a propus extinderea celebrării Zilei internaţionale a ceaiului cu implicarea Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Astăzi doar apa depăşeşte această licoare în clasamentul celor mai populare surse de hidratare la nivel mondial.
Proprietăţile terapeutice ale infuziilor de plante au fost descoperite în urmă cu 6 milenii, când ceaiul făcea parte din consumul zilnic al locuitorilor din Birmania şi Thailanda.
În anul 1610, venind dinspre Asia, o corabie olandeză a adus pentru prima oară frunze de ceai în Europa. Costurile ridicate de livrare au făcut ca multă vreme ceaiul să fie “băutura oamenilor bogaţi”.
În 1890, sir Thomas Lipton i-a scăzut preţul, eliminând intermediarii din piaţă.
Ceaiul a devenit mai apoi o băutură accesibilă pentru toate categoriile sociale.
La începutul anilor 1900, în SUA a apărut ceaiul rece, o afacere foarte profitabilă. Cam tot atunci au fost create şi practicele pliculeţe de ceai.