Fuziunea nucleară – cu un pas mai aproape de „energie nelimitată”

Progres în fuziunea nucleară - o sursă de energie „nelimitată, sigură și curată”: au obținut mai multă energie decât au utilizat dintr-o reacție de fuziune nucleară
Share

Fuziunea nucleară implică lovirea unele de altele a elementelor ușoare, cum ar fi hidrogenul, pentru a forma elemente mai grele, eliberând o explozie uriașă de energie în acest proces. Abordarea, care dă naștere căldurii și luminii Soarelui și a altor stele, a fost găsită ca având un potențial imens ca sursă de energie durabilă, cu zero emisii.

Cu toate acestea, de când a început cercetarea fuziunii nucleare, în anii 1950, cercetătorii nu au reușit să demonstreze un câștig pozitiv de energie, o condiție cunoscută sub numele de aprindere (Ignition).

Însă cu un nou progres în fuziunea nucleară, se pare că acest prag a fost depășit.

Potrivit unui articol din Financial Times, care încă nu a fost confirmat de către National Ignition Facility (NIF) de la Lawrence Livermore National Laboratory, din California, SUA, care se află în spatele lucrării, cercetătorii au reușit să elibereze 2,5 MJ de energie după ce au folosit doar 2,1 MJ pentru a încălzi combustibilul cu lasere.

Dr. Robbie Scott, de la Central Laser Facility (CLF) Plasma Physics Group din cadrul Science and Technology Facilities Council (STFC), care a contribuit la această cercetare, a descris rezultatele drept o „realizare importantă”.

Fuziunea are potențialul de a oferi o sursă aproape nelimitată, sigură, curată, de energie de bază fără carbon”, a spus el.

Acest rezultat al National Ignition Facility este prima demonstrație de laborator a “câștigului de energie” prin fuziune, adică este obținută mai multă energie de fuziune decât este utilizată de fasciculele laser”, spune Scott, potrivit The Guardian.

O demonstrație reușită

Experimentul demonstrează fără ambiguitate că fizica fuziunii laser funcționează. Pentru a transforma rezultatul NIF în producție de energie, rămâne multă muncă, dar acesta este un pas înainte”, a adăugat el.

Profesorul Jeremy Chittenden, profesor de fizica plasmei la Imperial College London, a fost de acord. „Dacă ceea ce a fost raportat este adevărat și s-a eliberat mai multă energie decât a fost folosită pentru a produce plasmă, acesta este un adevărat progres, care este extrem de interesant”, a spus el.

Demonstrează că obiectivul mult căutat, ‘Sfântul Graal’ al fuziunii, poate fi într-adevăr atins”, comentează profesorul.

Ce înseamnă acest progres?

Dar experții au subliniat că, deși rezultatele ar fi o demonstrația importantă a principiului, tehnologia este departe de a fi un pilon al peisajului energetic. Pentru început, 0,4 MJ înseamnă aproximativ 0,1 kWh, aproximativ suficientă energie pentru a încălzi un ibric.

Pentru a transforma fuziunea într-o sursă de energie, va trebui să creștem și mai mult câștigul de energie. Va trebui, de asemenea, să găsim o modalitate de a reproduce același efect mult mai frecvent și mult mai ieftin înainte de a putea transforma în mod realist acest lucru într-o centrală electrică”, a spus Chittenden.

Justin Wark, profesor de fizică la Universitatea din Oxford, a adăugat că, deși, în principiu, Laboratorul Național Lawrence Livermore ar putea produce un astfel de rezultat aproximativ o dată pe zi, o centrală electrică de fuziune ar trebui să o facă de 10 ori pe secundă.

Când ne vom putea alimenta locuințele cu energie electrică din fuziune nucleară?

Cu toate acestea, Chittenden a subliniat că NIF a fost conceput pentru demonstrații științifice, nu ca o centrală electrică. „Eficiența conversiei energiei electrice în energie laser nu a fost un factor în proiectarea sa”, a spus el.

Orice om care lucrează în fuziune s-ar grăbi să sublinieze că mai este un drum lung de parcurs de la demonstrarea câștigului de energie până la obținerea eficienței prizei de perete, în care energia provenită dintr-un reactor de fuziune depășește energia electrică necesară pentru funcționarea reactorului”, a spus el.

Experimentele NIF demonstrează procesul științific de aprindere și modul în care acesta duce la un câștig mare de energie de fuziune, dar pentru a transforma acest lucru într-o centrală electrică trebuie să dezvoltăm metode mai simple pentru a atinge aceste condiții, care vor trebui să fie mai eficiente și, mai presus de toate, mai ieftine pentru ca fuziunea inerțială să fie folosită ca sursă de energie de fuziune”, concluzionează Chittenden.

Cele mai recente rezultate, dacă sunt adevărate, depășesc ultima mare descoperire a instalației, care a avut loc chiar în 2021, când a fost anunțat faptul că echipa a atins un nivel de 70% din energia introdusă eliberat ca energie nucleară.

National Ignition Facility (NIF) de la Lawrence Livermore National Laboratory, din California, SUA
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share