Programul „Satul European”: În satul Bușila a fost construită o centrală electrică fotovoltaică

Share

În satul Bușila din raionul Ungheni a fost construită o centrală electrică fotovoltaică, care va alimenta stația de aprovizionare cu apă din localitate. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului național „Satul european”.

Centrala are o capacitate de 80 de kW, suficientă pentru alimentarea stației cu aprovizionare cu apă, de care beneficiază cei aproximativ 1800 de locuitori ai satului. Datorită centralei, se vor economisi în jur de 180 de mii de lei pe an. Aflat în vizită în regiune, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat centrala și a menționat că acest proiect este un exemplu pentru alte localități din țară.

„Sunt impresionat. Bravo autorităților publice locale că au avut așa idee. Important este să extindă acest proiect și la instituțiile publice, începând cu cele de sănătate sau de învățământ. Să folosim ceea ce ne oferă natura”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers și în satul Todirești din raionul Ungheni, unde a avut o întâlnire cu cetățenii la care au fost discutate diverse subiecte de actualitate.

„Momentul în care ne aflăm nu este simplu deloc. Din păcate, războiul din Ucraina continuă și ne afectează pe noi toți. Totuși, prioritățile noastre rămân aceleași. Planificăm să majorăm fondul de subvenționare în agricultură, să indexăm pensiile, în funcție de posibilitățile financiare și să dezvoltăm instituțiile de învățământ. Totodată, acum avem șansa de a deveni membri ai Uniunii Europene, iar noi ne vom folosi de această șansă”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Construcția centralei electrice fotovoltaice a costat peste 2,1 milioane de lei. Banii au fost alocați în cadrul Programului de Dezvoltare Locală „Satul European”. Totodată, prin intermediul Programului „Satul European”, în raionul Ungheni au fost implementate 19 proiecte, care vizează construcția sistemelor de apeduct și canalizare, renovarea clădirilor publice și iluminatul stradal.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share