Programul „Satul European”: În satul Bușila a fost construită o centrală electrică fotovoltaică

Share

În satul Bușila din raionul Ungheni a fost construită o centrală electrică fotovoltaică, care va alimenta stația de aprovizionare cu apă din localitate. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului național „Satul european”.

Centrala are o capacitate de 80 de kW, suficientă pentru alimentarea stației cu aprovizionare cu apă, de care beneficiază cei aproximativ 1800 de locuitori ai satului. Datorită centralei, se vor economisi în jur de 180 de mii de lei pe an. Aflat în vizită în regiune, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat centrala și a menționat că acest proiect este un exemplu pentru alte localități din țară.

„Sunt impresionat. Bravo autorităților publice locale că au avut așa idee. Important este să extindă acest proiect și la instituțiile publice, începând cu cele de sănătate sau de învățământ. Să folosim ceea ce ne oferă natura”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers și în satul Todirești din raionul Ungheni, unde a avut o întâlnire cu cetățenii la care au fost discutate diverse subiecte de actualitate.

„Momentul în care ne aflăm nu este simplu deloc. Din păcate, războiul din Ucraina continuă și ne afectează pe noi toți. Totuși, prioritățile noastre rămân aceleași. Planificăm să majorăm fondul de subvenționare în agricultură, să indexăm pensiile, în funcție de posibilitățile financiare și să dezvoltăm instituțiile de învățământ. Totodată, acum avem șansa de a deveni membri ai Uniunii Europene, iar noi ne vom folosi de această șansă”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Construcția centralei electrice fotovoltaice a costat peste 2,1 milioane de lei. Banii au fost alocați în cadrul Programului de Dezvoltare Locală „Satul European”. Totodată, prin intermediul Programului „Satul European”, în raionul Ungheni au fost implementate 19 proiecte, care vizează construcția sistemelor de apeduct și canalizare, renovarea clădirilor publice și iluminatul stradal.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Olga Golban este noul director al Serviciului Fiscal de Stat

Olga Golban a fost numită în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Decizia a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 21 februarie. „Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi candidatura dnei Olga Golban pentru funcția de directoare a Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data 28 februarie curent și

Companiile aeriene din R.Moldova vor opera zboruri directe spre Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de curse aeriene directe dinspre și înspre Marea Britanie. Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Executivului. Documentul a fost semnat la Londra, pe 22 ianuarie 2024. „Acordul contribuie

Guvernul a oferit o soluție imediată pentru producătorii de cereale

Declarația prim-ministrului Dorin Recean după discuțiile purtate cu producătorii de cereale pe platforma Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.  „Am prezentat producătorilor de cereale, afectați de crizele din ultimii ani, mecanismul de susținere. Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share