Situație epidemiologică fără precedent în Chișinău

Share

Sistemul de sănătate se confruntă în prezent cu o situație epidemiologică fără precedent, susține șeful Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul primăriei Chișinău, Boris Gîlca.

Potrivit lui, în capitală au fost raportate peste 7 mii de cazuri de infecții ale căilor respiratorii, iar spitalele municipale au mai mulți pacienți decât paturi disponibile. Totodată, el a declarat că au fost înregistrate peste 100 de cazuri de gripă, însă a precizat că rata de vaccinare antigripală este una „foarte bună”.

În această perioadă avem presiune mare pe infecțiile respiratorii, atât la copii cât și la adulți. Au fost raportate săptămâna trecută 7 261 de cazuri de infecții grave ale căilor respiratorii, ceea ce este cu 2 040 cazuri mai multe decât săptămâna trecută și cu 5 040 cazuri mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut”, a raportat Gîlca la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei.

Șeful DGAMS a apreciat situația epidemiologică drept una „fără precedent, cel puțin până acum” și a declarat că numărul sporit de infectări a pus o presiune mare pe spitalele municipale, unde sunt internați atât copii din capitală, cât și din alte raioane, iar numărul de pacienți depășesc numărul de paturi disponibile.

Spre exemplu, la Spitalul de Copii nr.1 avem 130 de copii până la 2 ani, internați cu infecții respiratorii și pneumonii pe 100 de paturi existente.

La Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, la fel, pe o sută de paturi existente în spital sunt internați 129 de pacienți.

La spitalul de copii Valentin Ignatenco sunt 130 de copii internați cu complicații ale infecțiilor respiratorii. (…).
Comunicăm cu Institutul Mamei și Copilului, internează și ei copilașii inclusiv din municipiul Chișinău. În spitalele municipale avem un număr mare de copii din republică, cu aceleași infecții.
”, a spus el.

Gîlca a criticat ministerul sănătății pentru lipsa de coordonare cu direcția sănătate municipală.

Aici era binevenită o ședință comună pentru coordonarea unor activități, dar nu s-a întâmplat. Lucrăm dedicați la fel ca și în perioada pandemică”, a adăugat el.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a mai adăugat că săptămâna trecută au fost înregistrate și 105 cazuri de gripă, dintre care 79 de cazuri sunt copii până la 17 ani, iar 88 de pacienți au fost internați.

Totodată, el a menționat că vaccinarea antigripală s-a efectuat în proporție de 98,2%.

Cred că stăm foarte bine și apreciem responsabilizarea populației. Din cele 47 300 de doze de vaccin primite în municipiu pentru vaccinarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit, au fost utilizate peste 46 400 de doze, sau 98,2%, o rată foarte înaltă de vaccinare”, a spus el.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share