Sfaturi și metode de la femeile gospodine. Cum decongelezi corect carnea

Share

Congelarea cărnii este o modalitate bună de a evita alterarea ei, dacă este probabil să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat carne comercializată într-un pachet mai mare, poate ai găsit o ofertă atractivă sau poate ai primit de la bunica de la țară o găină sau o pulpă de porc. Este firesc, în astfel de situații, să gătești o bucată imediat, iar restul să-l bagi la congelator, pentru a evita risipa alimentară.

Totuși, pentru a o consuma ulterior, este necesară dezghețarea ei, un proces care, dacă nu sunt respectate anumite reguli, poate face ca aceasta să-și piardă calitățile sau chiar să se contamineze cu bacterii. Dezghețarea rapidă poate face ca bucata de carne să-și piardă sucurile și savoarea. Pe de altă parte, este important ca tehnica de dezghețare să nu favorizeze proliferarea bacteriilor.

Așadar, iată cum să dezgheți corect carnea, pentru ca mesele să fie sigure și savuroase.

Modalități de decongelare a cărnii

Din punctul de vedere al gustului și texturii, carnea decongelată nu se poate compara cu cea proaspătă, dar, uneori, nu ai de ales. Pentru dezghețarea în siguranță a cărnii, se pot folosi trei metode: în frigider, în cuptorul cu microunde și în apă rece. Nu uita că înainte, în timpul și după manipularea cărnii, este important să te speli pe mâini și, de asemenea, să speli ustensilele și vasele folosite.

Decongelarea la cuptorul cu microunde

Această metodă de dezghețare a cărnii este foarte rapidă, fiind potrivită pentru persoanele care nu au răbdare sau care se grăbesc. Totuși, metoda poate fi dificil de gestionat, pentru că, dacă nu alegi temperatura și programul potrivite, este posibil să obții o bucată de carne deja gătită la exterior, dar cu interiorul încă înghețat. Scoate carnea din ambalaj și pune-o pe o farfurie. În timpul decongelării, poți deschide ușa cuptorului cu microunde din când în când, pentru a te asigura că porția de carne nu s-a transformat deja în friptură. De asemenea, dacă este necesar, o poți întoarce de pe o parte pe alta. În cazul în care carnea este tocată, din când în când amestecă în ea cu o furculiță. Odată ce carnea s-a dezghețat, prepar-o imediat, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. Carnea poate fi congelată ulterior doar după ce a fost gătită la temperatură înaltă.

Decongelarea în apă

Carnea poate fi decongelată atât în apă caldă, cât și în apă rece. Dacă alegi metoda cu apă caldă, încălzește-o pe aragaz până când atinge aproximativ 60° C. Carnea trebuie să fie pusă într-o pungă, pe care o scufunzi în apă fierbinte. Procedura durează circa zece minute, în funcție de cât de mare este bucata de carne, dar poate avea ca efect o ușoară întărire a acesteia. Din acest punct de vedere, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung, în funcție și de cât de mare este porția. Pune pur și simplu bucata de carne într-o pungă, pe care o scufunzi apoi într-o oală cu apă rece. Explicația acestei metode este aceea că, deși apa este rece, aceasta transmite căldura de 20 de ori mai repede decât aerul. Suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se dezgheață mai repede decât în frigider.

Decongelarea la frigider

Aceasta este cea mai sigură metodă de decongelare a cărnii și este potrivită pentru bucăți fine, ca escalop, steak și filet mignon ori pește. În frigider, temperatura variază între 0°C și +4°C. De aceea, carnea nu va fi afectată de diferențele mari de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient este acela că dezghețarea cărnii durează mai mult: este recomandat să o scoți din congelator seara, pentru a putea să o pregătești a doua zi, dacă este vorba despre o bucată mare. Pentru bucăți mici de carne și pește, ai nevoie de minimum patru ore. Pe de altă parte, riscul de contaminare cu bacterii nu există, iar carnea va rămâne fragedă și gustoasă. Temperatura de 4°C pare a fi optimă: sub această valoare, nu favorizează decongelarea, iar dacă este mai mare, există riscul de contaminare cu bacterii.

Pune carnea pe o farfurie, ambalata, pentru ca eventualele sucuri scurse din ea sa nu atingă celelalte alimente din frigider. De asemenea, pune carnea in compartimentul cel mai de jos, cel dedicat lactatelor si produselor din carne. Odată dezghețată, carnea poate fi preparata imediat.

Ce să eviți când decongelezi carnea?

Nu folosi lichidul care se formează în timpul decongelării, căci este un potențial teren propice pentru bacterii. De asemenea, nu clăti carnea înainte de a o găti, deoarece apa răspândește posibile bacterii pe carne și în bucătărie. Doar usucă totul cu un prosop de hârtie.

Este recomandat să eviți să dezgheți carnea lăsând-o la temperatura camerei sau expunând-o la o sursă de căldură (lângă aragaz, calorifer etc.), pentru că astfel vei stimula dezvoltarea bacteriilor. Germenii sunt atrași în mod deosebit de căldură și vor găsi rapid calea de a se așeza pe carnea pe care ai scos-o din congelațor. Bacteriile care se pot dezvolta pe carne sunt o cauză a toxiinfecțiilor alimentare. Dacă ai dubii, nu consuma carnea respectivă.

În concluzie, este recomandat să urmezi instrucțiunile pentru fiecare metodă de decongelare a cărnii prezentată mai sus, pentru ca produsul să își păstreze textura și gustul cât mai mult posibil.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share