Dodon – Moldova trebuie să rămână în CSI cu Rusia

Dodon - Moldova trebuie să rămână în CIS cu Rusia
Share

Moldova are nevoie de relații strategice cu Rusia. Piața noastră este acolo, resursele energetice sunt acolo. Nu ar trebui să ne alăturăm sancțiunilor Rusiei. Și ar trebui să nu ne retragem categoric din CSI (Comunitatea Statelor Independente), așa cum Maia Sandu o să facă. Altfel, vom avea un regim de vize cu toate țările CSI“, a spus Dodon într-un interviu pentru postul moldovenesc N4.

De altfel, Igor Dodon, într-un gest de prețuire profundă, câteva săptămâni în urmă, a transmis un mesaj glorificator cu ocazia zielei de naștere a lui Vladimir Putin. Printre multele urări, fostul șef de stat puncta și că: „”Vladimir Putin este un om de stat remarcabil, apreciat la nivel internațional, inclusiv în Republica Moldova”. La fel, fostul președinte nu a numit niciodată invazia rușilor în Ucraina război, ci operațiune specială, în maniera Kremlinului.

Parteneriatul Republicii Moldova în CSI a devenit un subiect de discuție încă de la începutul invaziei oribile a Rusiei în Ucraina. În mai, Sandu a spus că țara ar trebui să rămână în CSI atâta timp cât își îndeplinește interesele naționale. În iulie, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că Chișinăul nu acceptă invitații la ședințele CSI și ar trebui să analizeze cu seriozitate o posibilă retragere din instituție.

Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, a declarat pe 9 decembrie că guvernul a propus un proiect de lege „Magnitsky-Moldova”, care prevede sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice, inclusiv a presei. Acesta va permite Consiliului Audiovizualului să revoce licențele companiilor deținute de, asociate cu sau care aprobă persoane aflate pe lista neagră.

Toate acestea vor avea consecințe imense, foarte grave și foarte triste pentru toată lumea, pentru că avem rădăcini istorice adânci și o experiență excelentă de interacțiune ca state deja suverane, când Occidentul nu începe să intervină”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rusesc.

„Nu mă interesează, nu citesc și respectiv nu am de ce să comentez declarațiile purtătorului de cuvânt de la Ministerul de Externe de la Moscova. Amenințări au fost exprimate și în anterior, nu suntem la prima experiență, este modalitatea în care Moscova face politică externă.

Noi suntem o țară liberă, o țară care vrea să rămână parte a lumii libere și respectiv luăm decizii suverane, facem ceea ce e bine pentru cetățeni și vorbitorii de limbă rusă în această țară nu sunt în pericol, ei sunt respectați ca toți ceilalți cetățeni ai Repblicii Moldova. Nu s-a schimbat nimic aici și restul sunt acuzații false și încercări de destabilizare a situației. Vreau să vorbim despre democrația autentică și nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația” a declarat șeful statului, în cadrul unei emisiuni televizate din țara noastră”, a spus Maia Sandu.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share