Nicu Popescu: „Letonia a fost întotdeauna un aprig susținător al perspectivei europene a țării noastre”

Share

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o vizită de lucru în Letonia la invitația omologului său leton, Edgars Rinkēvičs.

Oficialii au discutat modalitățile de fortificare a dialogului bilateral și cooperarea în sfera integrării europene, Letonia fiind întotdeauna un aprig susținător a perspectivei europene a țării noastre. În discuția avută diplomații s-au referit și la situația de securitate regională cauzată de agresiunea brutală a Rusiei asupra Ucrainei, dar și la cooperarea moldo-letonă în plan regional.

„La conferința noastră de presă am declarat că solidaritatea noastră cu Ucraina rămâne neclintită. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la UE, continuăm proiectele de dezvoltare, consolidăm instituțiile democratice, reformăm sistemul de justiție, luptăm împotriva corupției și generăm oportunități economice. Suntem hotărâți să rămânem și să ne dezvoltăm ca parte a lumii libere.

De asemenea, pe plan bilateral, am vorbit și despre valorificarea potențialului comercial- economic, convenind împreună cu domnul ministru să relansăm activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică și a Consiliului de afaceri moldo-leton.” – a spus ministrul Nicu Popescu.
În ultimele decenii, circa 90 de proiecte susținute de Letonia au sprijinit dezvoltarea regională a Republicii Moldova, reforma sistemului judiciar, consolidarea sistemului financiar, îmbunătățirea managementului frontierelor, sistemul de sănătate, sprijinul presei independente și multe altele.

Vicepremierul Nicu Popescu s-a referit și la necesitatea finalizării negocierilor și semnarea Acordului în domeniul securității sociale și la posibilitatea încheierii unor acorduri în domeniul conversiunii permiselor de conducere și cooperarea dintre instituțiile pentru afaceri interne din țările noastre.

„La final am discutat și despre organizarea în acest an a Summitului Comunității Politice Europene, iar scopul nostru este de a oferi o platformă pentru a consolida dialogul la nivel înalt pe probleme de cea mai mare urgență pentru continentul european: securitatea, energia și reziliența democrațiilor noastre.” – a declarat șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu.

Pe lângă întrevederea cu ministrul leton al afacerilor externe, în programul de la Riga oficialul moldovean a avut întrevederi și cu alți înalți oficiali letoni, reprezentanți ai centrelor analitice și jurnaliști.

În discuția cu Zanda Kalniņa-Lukaševica, vicepreședinta legislativului leton (Saeima), la care a participat și Uģis Rotbergs, vicepreședintele comitetului pentru afaceri europene a Saeima, vicepremierul Nicu Popescu a punctat dialogul activ între legislativele de la Chișinău și Riga dar și dorința de a dezvolta pe această bază o cooperare mai aprofundată între conducerea legislativelor, comisiile de profil și grupurile de prietenie parlamentară. Oficialul leton a reiterat susținerea pentru avansarea parcursului de integrare europeană a țării noastre.

La întrevederea cu Jānis Sārts, Director al Centrului de Excelență în Comunicare Strategică NATO, ministrul de externe Nicu Popescu a discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniul comunicării strategice și al diplomației publice, schimbul de bune practici privind instituționalizarea comunicării strategice și contracararea dezinformării.

La evenimentul desfășurat de Organizația Transatlantică Letonă (LATO) pentru membrii societății civile și mass-media din Letonia, șeful diplomației Republicii Moldova a vorbit despre mitigarea consecințelor negative ale războiului și lupta împotriva amenințărilor hibride. De asemenea, oficialii au discutat despre calea de aderare a țării noastre la UE, pașii pe care urmează să-i parcurgă autoritășile și reformele pe care le implementăm pentru a moderniza țara și a adera la UE.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a acordat și interviuri jurnaliștilor de la postul public de radio LR1, postul public de televiziune LTV 1 și televiziunea TV3.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Anunț important: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și-a dat demisia

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat plecarea din funcție a ministrului Finanțelor, Petru Rotaru. Informația a fost făcută publică printr-o postare pe Facebook, în care premierul a mulțumit lui Rotaru pentru contribuțiile sale semnificative la Ministerul Finanțelor. Recean a evidențiat realizările lui Rotaru în executarea bugetului de stat, consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share