Șeful diplomației estone: „Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”

Share

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o vizită de lucru în Estonia la invitația omologului său eston, Urmas Reinsalu.

Discuțiile oficialilor s-au axat pe relațiile de cooperare în plan bilateral, agenda de reforme implementate de autoritățile de la Chișinău și integrarea mai strânsă cu Uniunea Europeană.

Ministrul Nicu Popescu a mulțumit pentru susținerea Estoniei în procesul de obținere a statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova și a subliniat că în pofida riscurilor de securitate aduse de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile lucrează la recomandările Comisiei Europene și realizează reforme în domenii prioritare, precum justiția și lupta împotriva corupției.

„Am vorbit cu omologul meu și despre consecințele războiului pentru țara noastră, în special în planul securității energetice și al amenințărilor hibride. Țara noastră va continua să primească sprijinul UE pentru consolidarea sectorului de apărare și securitate prin intermediul Facilității Europene pentru Pace. Vom coopera mai strâns inclusiv pentru sporirea capacităților instituțiilor noastre de a face față la amenințări hibride, vom întări securitatea cibernetică și asigura digitalizarea proceselor.

Am spus că organizarea în acest an a celei de-a 2-a reuniuni a Comunității Politice Europene în Republica Moldova va oferi platforma necesară pentru aprofundarea dialogului pe securitate și cooperare regională.”- a declarat oficialul moldovean.

Miniștrii de externe au semnat la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei două plicuri jubiliare pentru a marca aniversarea a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-estone din 10 noiembrie 1992.

Republica Moldova continuă să fie țară prioritară în Programul de asistență al cooperării pentru dezvoltare, de-a lungul anilor fiindu-ne oferite peste 10 milioane de euro pentru realizarea a peste 260 de proiecte care vizează dezvoltarea rurală, fortificarea sectorului educației, buna guvernare și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

În plus, pe parcursul anului trecut Estonia a participat la lucrările celor trei conferințe ale donatorilor din cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova oferind asistență bugetară directă dar și suport pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni.

În programul oficial de la Tallinn, vicepremierul Nicu Popescu a avut întrevederi și cu înalți oficiali estonieni, reprezentanți ai centrelor analitice și jurnaliști locali.

Cu Hanno Pevkur, ministrul apărării al Estoniei, vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre modalitățile de fortificare a dialogului bilateral în domeniul securității și apărării pe fundalul multiplelor provocări de securitate la care este expusă țara noastră.

În discuția cu Andres Sutt, președintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe și Enn Eesmaa, vicepreședintele comisiei, oficialul moldovean a stabilit necesitatea intensificării dialogului parlamentar și realizarea unui schimb mai dinamic de expertiză în vederea susținerii parcursului european ireversibil al țării noastre.

La întrevederea cu Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Securitate și Apărare și Kristi Raik, șefa programului afaceri externe din cadrul centrului, vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre dimensiunea bilaterală a relației cu Estonia, contextul actual de securitate generat de războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, criza energetică și umanitară precum și despre direcția fermă a țării noastre de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, șeful diplomației Republicii Moldova a acordat interviuri jurnaliștilor de la Postimees, Eesti Päevaleht și postul public de televiziune ERR.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share