Macron anunță 100 de milioane de euro, strânși la Platforma Sprijin pentru Moldova

Republicii Moldova îi vor fi oferite 100 milioane de euro, bani acumulați de la 44 de state și organizații care au participat la Platforma Sprijin pentru Moldova (Paris)
Share

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunță astăzi, 21 noiembrie, că Republicii Moldova îi vor fi oferite 100 de milioane de euro, bani acumulați de la 44 de state și organizații care au participat la Platforma de sprijin pentru Moldova, eveniment care s-a încheiat astăzi la Paris.

Banii vor fi direcționați pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, pentru achiziția de energie electrică, pentru susținerea sectorului afacerilor și pentru reforme în sectorul energetic.

Să abandonăm Republica Moldova și să o lăsăm să sufere este egal cu a decide că Europa nu mai este fidelă vocației și valorilor sale”, a afirmat președintele francez.

Și la Berlin, și la București am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Moldova. Oferim mai mult de 100 de milioane de euro – am decis acest lucru, inclusiv pentru a regla chestiunile de refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ, mâncare și tot ce este nevoie”, a declarat Macron.

Două milioane de euro sunt mobilizați, de asemenea, pentru a ajuta reformele în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie în Republica Moldova”, a spus Emmanuel Macron, precizând că Platforma de sprijin pentru Moldova a arătat sprijinul pentru reforme și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Doar în ultimul an, costul gazelor naturale a crescut de șapte ori, iar costul energiei electrice a crescut de 4 ori. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu vor putea să-și achite facturile în această iarnă, dacă guvernul nu intervine. Vreau să mulțumesc partenerilor și prietenilor noștri care deja au promis susținerea lor pentru a ne ajuta să gestionăm multiplele noastre crize. În această iarnă, trebuie să cheltuim mai mult pe compensații specifice pentru consumatorii casnici, pentru a atenua șocul prețurilor ridicate la energie pentru cei mai vulnerabili. În mod similar, au fost puse în aplicare măsuri anticriză pentru sprijinirea întreprinderilor. Ajutorul vostru important va fi vital în lunile următoare”, a mulțumit Maia Sandu platforma.

Printre aceste provocări, continuăm reformele noastre în domeniile justiției, economiei, securității, administrației publice și social. În ultimul an, Moldova și-a îmbunătățit scorul democrației și performanța libertății presei. În calitate de țară candidată la aderarea la UE, ne pregătim pentru discuțiile de aderare și lucrăm la recomandările Comisiei Europene. Am avut cele mai mari exporturi în UE de până acum. Ne aprofundăm integrarea cu UE în domeniul energiei și facem tot posibilul pentru a accelera tranziția către o energie mai ecologică. Am lansat pre-vetting-ul în sectorul justiției, iar un Procuror-șef Anticorupție instruit în SUA conduce acum eforturile noastre de a aduce infractorii în fața justiției.” – a mai spus dna Președinte.

Precizăm că Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată de Franța, Germania și România. La ea s-au alăturat multe alte țări și organizații pentru a ajuta Republica Moldova într-o perioadă dificilă.

Primele două ediții, la Berlin și București, au avut loc într-un moment în care Moldova se confrunta cu un aflux masiv de refugiați ucraineni, insecuritate energetică, provocări economice și sociale provocate de războiul nedrept al Rusiei.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share