Alegerile generale locale din 5 noiembrie: Vor fi aleși circa 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali

Share

La alegerile generale locale din 5 noiembrie vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali, anunță Comisia Electorală Centrală.

Conform prevederilor legale, numărul mandatelor de consilier în consiliile locale care urmează a fi atribuite urmare a alegerilor locale generale, a fost stabilit în baza numărului de locuitori ai unităților administrativ-teritoriale la situația din 1 ianuarie 2023, conform datelor din Registrul de stat al populației prezentate de Agenția Servicii Publice.

Astfel, în cazul consiliilor raionale (32 la număr), în 2 – vor fi atribuite câte 35 de mandate, în 20 – câte 33, în 10 – câte 27. În cazul mun. Chișinău, consiliul municipal va fi constituit din 51 de mandate, iar în cazul  mun. Bălți- din 35 de consilieri.

Totodată, vor fi atribuite 9 972 mandate de consilier local pentru toate localitățile din țară. Celor mai multe dintre consiliile sătești (comunale), orășenești le vor fi atribuite câte 27 mandate – 6 localități, câte 23 mandate – 23 localități, câte 17 mandate – 17 localități, câte 15 mandate – 19 localități, câte 13 mandate – 182 localități, câte 11 mandate – 250 localități, câte 9 mandate – 399.

La alegerile locale generale din 2019 au fost aleși, în total, 11 580 de consilieri în consiliile locale, dintre care 1 108 de consilieri de nivelul II și 10 472 de consilieri de nivelul I.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share