Pentagon apelează la stocurile de muniție din Israel pentru a ajuta Ucraina

Share

Departamentul de Apărare al SUA va folosi un stoc major de muniție american din Israel, care deține arme și muniții folosite de Pentagon în războiul său cu Orientul Mijlociu, pentru a ajuta Ucraina în război, a raportat The New York Times, citând SUA și oficiali israelieni.

Rezervele militare americane datează din 1973, din timpul războiului israelian împotriva Egiptului și Siriei, când SUA au transportat arme pentru a aproviziona forțele israeliene.

Ziarul a dezvăluit că în 2022 Statele Unite și Israelul au ajuns la un acord pentru a muta aproximativ 300.000 de obuze de 155 de milimetri. Anterior, fostul ministru israelian al Securității, Benny Gantz, declarase că Israelul nu va furniza arme Ucrainei.

Pe de altă parte, potrivit Al Mayadeen, ocupația israeliană ar fi donat bani pentru a cumpăra arme ucrainene din țări terțe, a declarat o sursă de informații rusă pentru publicația citată în decembrie, 2022.

Ziarul israelian Haaretz a raportat în noiembrie că au fost cheltuite milioane de dolari pentru a liniști partenerii occidentali prin procurarea de materiale strategice pentru Ucraina, după ce Tel Aviv s-a confruntat cu presiuni pentru a trimite arme la Kiev printr-o țară terță.

Administrația Biden ar fi cerut Tel Aviv-ului să treacă de la furnizarea strictă de provizii umanitare la furnizarea de echipamente militare, determinând astfel Tel Aviv să finanțeze achiziționarea de materiale strategice pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a publica Haaretz la acea vreme.

În octombrie 2022, fostul președinte rus și membru înalt al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizase Israelul împotriva furnizării de arme Ucrainei, amenințând că orice mișcare de a spori arsenalul Kievului ar afecta grav relațiile bilaterale.

În urma amenințărilor rusești la adresa Tel Aviv, consilierul principal al președintelui ucrainean, Mihail Podolyak, a criticat decizia israeliană de a nu furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană, declarând că ”Israelul a ales să fie de partea greșită a istoriei ” și că, ”provoacă o mare dezamăgire în societatea ucraineană”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share