Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO. Vot zdrobitor în Parlamentul de la Helsinki

Share

Parlamentul de la Helsinki a adoptat miercuri, 1 martie 2023, cu o majoritate zdrobitoare proiectul de lege care deschide calea pentru aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. Deputaţii finlandezi au aprobat, cu 184 de voturi pentru şi şapte împotrivă, legea.

Prin adoptarea documentelor fondatoare ale Organizaţiei Atlanticului de Nord, Finlanda ar putea lua un avans faţă de Suedia vecină în drumul spre NATO.

Atât Finlanda, cât şi Suedia se pregătesc pentru a deveni membre ale NATO şi au solicitat oficial acest lucru în mai 2022, după invazia rusă din Ucraina, punând astfel capăt deceniilor de neutralitate.

La Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, liderii ţărilor membre ale NATO au luat decizia de a invita Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare a celor două ţări au fost semnate de cele 30 de state membre, dintre care 28 le-au şi ratificat.

Doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat deocamdată documentele, dar parlamentul de la Budapesta ar urma să se pronunţe prin vot în această lună, după ce a început miercuri deliberările, relatează Agerpres, citând AFP și Reuters.

Candidaturile celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică sunt blocate însă de Ankara. Între altele, Turcia reproşează Suediei că adăposteşte militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi califică drept ”terorişti”, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Deşi Finlanda şi Suedia au convenit să adere la alianţa militară occidentală împreună şi au subliniat constant această intenţie, poziţia dură a Turciei a alimentat speculaţii potrivit cărora Finlanda ar putea adera prima la NATO.

În contextul în care la 2 aprilie sunt programate alegeri în Finlanda, guvernul premierului în exerciţiu Sanna Marin a vrut să evite orice vid politic pentru a prinde trenul NATO din mers, odată ce va fi obţinut acordul Ankarei şi Budapestei. Inclusiv, dacă va fi necesar, fără a mai aştepta Suedia vecină, care se confruntă cu blocajul Turciei.

Spre deosebire de Suedia, aderarea Finlandei este văzută în mod favorabil de Ankara.

La fel ca un vot preliminar în mai anul trecut, când 188 din 200 de parlamentari s-au exprimat favorabil, rezultatul votului de miercuri din legislativ era dincolo de orice îndoială.

Sprijinul partidelor a fost cvasi-unanim, inclusiv din partea celor care nu erau favorabile NATO înainte de invazia rusă din Ucraina.

Numai câţiva deputaţi de extremă-stânga şi de extremă-dreapta au votat împotrivă, invocând în special lipsa unor asigurări în legătură cu faptul că nicio armă nucleară nu va fi amplasată pe teritoriul Finlandei.

Adoptarea acestui proiect de lege nu înseamnă că Helsinki va intra automat în NATO după ratificările din Ungaria şi Turcia.

Însă acest proces va putea merge apoi foarte repede, după ratificarea legii de către preşedintele pro-NATO Sauli Niinistö şi trimiterea documentelor de ratificare la Washington.

După ce au fost suspendate de Turcia pe fondul unor incidente diplomatice cu Suedia, negocierile între cele două ţări privind aderarea la NATO ar urma să fie reluate la 9 martie la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat marţi apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a apreciat că cele două ţări nordice ar fi acum ”într-o poziţie mult mai bună decât înainte de a prezenta cererea de aderare”, întrucât ”este de neconceput să existe vreo ameninţare contra Finlandei sau Suediei fără ca NATO să reacţioneze”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share