Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO. Vot zdrobitor în Parlamentul de la Helsinki

Share

Parlamentul de la Helsinki a adoptat miercuri, 1 martie 2023, cu o majoritate zdrobitoare proiectul de lege care deschide calea pentru aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. Deputaţii finlandezi au aprobat, cu 184 de voturi pentru şi şapte împotrivă, legea.

Prin adoptarea documentelor fondatoare ale Organizaţiei Atlanticului de Nord, Finlanda ar putea lua un avans faţă de Suedia vecină în drumul spre NATO.

Atât Finlanda, cât şi Suedia se pregătesc pentru a deveni membre ale NATO şi au solicitat oficial acest lucru în mai 2022, după invazia rusă din Ucraina, punând astfel capăt deceniilor de neutralitate.

La Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, liderii ţărilor membre ale NATO au luat decizia de a invita Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare a celor două ţări au fost semnate de cele 30 de state membre, dintre care 28 le-au şi ratificat.

Doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat deocamdată documentele, dar parlamentul de la Budapesta ar urma să se pronunţe prin vot în această lună, după ce a început miercuri deliberările, relatează Agerpres, citând AFP și Reuters.

Candidaturile celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică sunt blocate însă de Ankara. Între altele, Turcia reproşează Suediei că adăposteşte militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi califică drept ”terorişti”, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Deşi Finlanda şi Suedia au convenit să adere la alianţa militară occidentală împreună şi au subliniat constant această intenţie, poziţia dură a Turciei a alimentat speculaţii potrivit cărora Finlanda ar putea adera prima la NATO.

În contextul în care la 2 aprilie sunt programate alegeri în Finlanda, guvernul premierului în exerciţiu Sanna Marin a vrut să evite orice vid politic pentru a prinde trenul NATO din mers, odată ce va fi obţinut acordul Ankarei şi Budapestei. Inclusiv, dacă va fi necesar, fără a mai aştepta Suedia vecină, care se confruntă cu blocajul Turciei.

Spre deosebire de Suedia, aderarea Finlandei este văzută în mod favorabil de Ankara.

La fel ca un vot preliminar în mai anul trecut, când 188 din 200 de parlamentari s-au exprimat favorabil, rezultatul votului de miercuri din legislativ era dincolo de orice îndoială.

Sprijinul partidelor a fost cvasi-unanim, inclusiv din partea celor care nu erau favorabile NATO înainte de invazia rusă din Ucraina.

Numai câţiva deputaţi de extremă-stânga şi de extremă-dreapta au votat împotrivă, invocând în special lipsa unor asigurări în legătură cu faptul că nicio armă nucleară nu va fi amplasată pe teritoriul Finlandei.

Adoptarea acestui proiect de lege nu înseamnă că Helsinki va intra automat în NATO după ratificările din Ungaria şi Turcia.

Însă acest proces va putea merge apoi foarte repede, după ratificarea legii de către preşedintele pro-NATO Sauli Niinistö şi trimiterea documentelor de ratificare la Washington.

După ce au fost suspendate de Turcia pe fondul unor incidente diplomatice cu Suedia, negocierile între cele două ţări privind aderarea la NATO ar urma să fie reluate la 9 martie la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat marţi apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a apreciat că cele două ţări nordice ar fi acum ”într-o poziţie mult mai bună decât înainte de a prezenta cererea de aderare”, întrucât ”este de neconceput să existe vreo ameninţare contra Finlandei sau Suediei fără ca NATO să reacţioneze”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share