Finlanda ridică un gard impunător la hotar cu Rusia

Share

În Finlanda a început construcția unui gard la granița cu Rusia. Potrivit YLE, care citează serviciul de frontieră, va fi ridicat mai întâi un gard de testare.

Construcția acestuia a început luni, 27 februarie, prin tăierea copacilor de ambele părți ale punctului de trecere a frontierei de pe partea finlandeză a orașului Imatra.

În martie, va începe construcția drumului, iar ulterior autoritățile finlandeze vor instala un sistem de control tehnic. Gardul va fi montat până la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta va fi o variantă de testare de trei kilometri.

Gardul va fi testat, mai apoi, pentru a vedea dacă poate rezista la îngheț, zăpadă și la un aflux teoretic de oameni din Est. Trebuie remarcat faptul că punctul de control de la Imatra este unul dintre cele mai sudice de la granița dintre Finlanda și Federația Rusă – acesta duce spre orașul rus Svetogorsk.

Proiectul pilot de trei kilometri de la punctul de trecere a frontierei de lângă Imatra ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul lunii iunie. Construcția a încă 70 de kilometri, în principal în sud-estul Finlandei, va avea loc între 2023 și 2025.

Costul estimativ ajunge la 380 de milioane de euro

În total, Finlanda intenționează să împrejmuiască 200 de kilometri din cei 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia, la un cost de aproximativ 380 de milioane de euro (circa 400 de milioane de dolari).

Gardul va avea o înălțime de peste trei metri, cu sârmă ghimpată în partea superioară, iar zonele deosebit de sensibile vor fi echipate cu camere de vedere pe timp de noapte, lumini și difuzoare.

În prezent, frontierele Finlandei sunt asigurate în principal de garduri ușoare din lemn, concepute în principal pentru a împiedica animalele să se deplaseze dintr-o țară în alta.

De teamă că Moscova s-ar putea folosi de migranți pentru a exercita presiuni politice asupra Helsinki, Finlanda, țară candidată la NATO, a adoptat în iulie noi amendamente la Legea privind paza frontierelor pentru a facilita ridicarea unor garduri mai solide.

Deși frontiera dintre Finlanda și Rusia „a funcționat bine” în trecut, generalul de brigadă Jari Tolppanen a declarat pentru AFP în noiembrie că războiul din Ucraina a schimbat „fundamental” situația de securitate, scrie The Moscow Times.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Anunț important: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și-a dat demisia

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat plecarea din funcție a ministrului Finanțelor, Petru Rotaru. Informația a fost făcută publică printr-o postare pe Facebook, în care premierul a mulțumit lui Rotaru pentru contribuțiile sale semnificative la Ministerul Finanțelor. Recean a evidențiat realizările lui Rotaru în executarea bugetului de stat, consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share