Erzin – Orașul fără clădiri dărmate după cutremur

Există o localitate care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia. „Nu am făcut niciun compromis în construcții”, susține primarul oraşului Erzin.
Share

Există o localitate care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia. „Nu am făcut niciun compromis în construcții”, susține primarul oraşului Erzin.

Oraşul are aproximativ 42.000 de locuitori, iar cifrele acestea nu au suferit nicio schimbare la finalul săptămânii care a îngenuncheat Turcia. Bilanțul celor care au murit până acum a depășit 34.000 de oameni în Turcia și Siria.

În oraşul Erzin însă, nicio victimă, nicio clădire prăbuşită, aproape nicio pauză de la viaţa de zi cu zi. Câteva case şi minaretele moscheilor au fost avariate, atât.

Primar: „N-am făcut niciun compromis”

Primarul oraşului, Ökkeș Elmasoğlu – de la principalul partid de opoziție CHP (Partidul Republican al Poporului din Turcia) -, are însă o explicaţie mai informată: „Nu vreau să dau vina pe alţi primari din alte localităţi din Hatay. Vreau să povestesc propria experienţă. În ceea ce mă priveşte, nu am făcut niciun compromis (în construcţii, n.r.). La fel, nici primari din Erzin dinaintea mea n-au făcut compromisuri”, le-a explicat Elmasoğlu jurnaliştilor din Turcia.

Nu avem nicio epavă. Nu avem răniți sau pierderi de vieți omenești din cauza cutremurului. Cu toate acestea, oamenii noștri din locuri precum İskenderun și-au pierdut viața; le transmit condoleanţele mele. Erzin este norocos în acest sens. Avem pagube, avem clădiri cu fisuri minore, medii. Avem câteva clădiri grav avariate. Dar acestea sunt rezultatele inevitabile a două cutremure mari, de 7,7 grade”, a mai spus primarul Ökkeș Elmasoğlu.

Edilul crede că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ce priveşte disciplina în construcţii din ţara sa, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte nicio concesie din partea statului pentru construcţii ilegale. Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit în cele zece provincii afectate de cutremure și niciuna în Erzin.

Amnistia din construcții dată de Erdogan

Pe 23 februarie 2018, în cadrul unei vizite prilejuite de alegerile municipale în Kahramanmaraş, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, le-a spus oamenilor: „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 144.556 dintre cetăţenii noştri din Maraş”.

Erdogan vorbeşte despre ultima amnistiere a proprietarilor care au ridicat sau au modificat clădiri fără avizul municipalităţilor sau ocolind birocraţia. Cu toate că aceştia trebuiau amendaţi, iar clădirile – demolate, proprietățile au fost introduse în legalitate, în preajma alegerilor municipale. Guvernele anterioare au adoptat mai multe amnistii între 1955 și 2002. Ultima a fost cea dată de guvernul lui Erdogan în 2018 și a acoperit construcțiile ridicate până în 2017.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share