Canada donează Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană de tip NASAMS

Share

Premierul canadian Justin Trudeau anunţă achiziţionarea de la Statele Unite a unui sistem de apărarea antiaeriană de tip NASAMS care să fie donat Ucrainei, relatează AFP.

Este vorba despre primul sistem antiaerian de tip NASAMS pe care Canada urmează să-l doneze Ucrainei, anunţă Ottawa, care estimează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro).

Justin Trudeau a făcut acest anunţ marţi, în urma unei întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, la Ciudad de Mexico.

Acest sistem de apărare este menit să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.

”Aceasta este prioritatea numărul unu. Din acest motiv, Canada cumpără un sistem avansat de rachetă de tip sol-aer de la Statele Unite şi-l donează Ucrainei”, a anunţat ministrul canadian de Externe Anita Anand, în urma unei discuţii cu olomogul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat gestul Canadei.

”Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul, NASAMS-ul pe care canada l-a cumpărat pentru noi va fi un scut solid pentru oraşele şi cetăţenii noştri”, a dat asigurări într-un mesaj postat pe Twitter Zelenski.

În afară de acest sistem, Canada a donat Ucrainei blindate, obuziere, haine de iarnă şi muniţie, pentru a o ajuta să respingă ofensiva rusă.

Multe alte ţări au furnizat Kievului sisteme de apărare antiaeriană, între care Statele Unite, Norvegia, Spania, Germania şi Franţa.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share