Franța, a doua finalistă de la cupa mondială din Qatar

Fluier final în a doua semifinală din Qatar! Franța s-a calificat în finala competiției și va juca, pentru a doua oară consecutiv, cu trofeul pe masă, urmând a înfrunta Argentina, în timp ce Maroc va întâlni Croația în finala mică
Share

Fluier final în a doua semifinală din Qatar! Franța s-a calificat în finala competiției și va juca, pentru a doua oară consecutiv, cu trofeul pe masă, urmând a înfrunta Argentina, în timp ce Maroc va întâlni Croația în finala mică

Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial, acolo unde o așteaptă Argentina. La 1-0, marocanii ar fi trebuit să primească un penalty.

Acest Franța – Maroc a trezit emoții și destule orgolii cu mult înaintea fluierului de start. Ca marocan este greu să uiți mai bine de 40 de ani sub „protectoratul” Franței, iar fotbalul este cea mai inofensivă cale de a-ți lua revanșa.

Și ce revanșă mai potrivită ar fi decât să bați campioana en titre a lumii și să devii prima echipă africană care ajunge într-o finală de Mondial? Înfruntarea de pe „Al Bayt Stadium” a mai fost însă și despre trăirile celor cu dublă cetățenie, din ambele tabere. Selecționerul Walid Regragui, jucătorii Romain Saiss și Sofiane Boufal, la marocani, Mattéo Guendouzi, de partea cealaltă. Sau despre prietenia care-i leagă pe Mbappe și Hakimi, coechipieri la PSG, pusă acum la încercare.

Maroc a fost naționala “revelație” a acestui mundial: a trimis acasă Spania, Portugalia, Belgia și a ajuns în semifinală cu doar un gol primit de la Canada în faza grupelor.

A fost penalty!

Cu doar un gol primit în turneu până aseară, și acela un autogol!, niciodată conduși în precedentele partide, marocanii se vedeau acum puși în situația de a alerga ei după egalare. Ounahi a găsit un culoar și l-a întins pe Lloris, însă mai aproape de gol a fost Giroud: bară! Problematic pentru nord-africani, Regragui a pierdut doi stoperi. Titularii. Pe Aguerd la încălzire, pe căpitanul Saiss în minutul 21.

Amândoi aveau probleme mai vechi, medicii păreau să-i fi recuperat, însă n-a fost să fie. În minutul 27, fază dubioasă în careul Franței. În alunecare, Hernandez a intrat în Boufal (foto), dar „centralul” Cesar Ramos a văzut un fault al marocanului, deși mai degrabă a fost invers. „Trebuia dată lovitură de la 11 metri”, a fost verdictul fostului arbitru spaniol Perez Burrull, pentru cotidianul Marca. Dar, cum nici VAR-ul n-a intervenit, să-l tragă de mânecă, a rămas ca Ramos.

1-1. La bare!
Scăpați ca prin urechile acului de-un penalty, campionii mondiali s-au întors în atac, iar în aceeași fază, Mbappe și, mai ales, Giroud au trecut la mustață pe lângă 2-0. Ratări care au fost cât pe ce să se răzbune în finalul primei părți. Numai că El-Yamiq, ce foarfecă!, a egalat doar la bare!

La pauză, Regragui l-a retras și pe Mazraoui. Se pare, tot din motive de sănătate. Deja al treilea titular schimbat în defensivă! Dincolo, după numai 6 minute de la reluare, emoții cu Mbappe, luat pe sus de Amrabat. Însă și mai mari emoții în defensivă, cu rezolvări de ultim moment la șarjele tăioase ale roș-verzilor.

Poate doar în „sfertul” cu Anglia, după golul de 2-1, francezii să mai fi suferit așa. Marocul, care arătase că știe să se apere atât de bine, demonstra acum că știe să și atace. „Cocoșilor” le-au trebuit minute bune ca să degajeze careul lui Lloris, iar o dată intrat, Thuram a dat ceva mai multă consistență ofensivei, ce până atunci stătuse mai mult în baza raidurilor lui Mbappe.

Decisiv a fost, în cele din urmă, tot Kylian. Cu un slalom printre apărătorii africani și o pasă la întâlnire pentru alt proaspăt introdus, Muani: 2-0. Gol la prima atingere! Și Franța este din nou în finală. A doua consecutivă! Lumea fotbalului deja se bucură în așteptarea duelului Mbappe – Messi!

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share