Franța, a doua finalistă de la cupa mondială din Qatar

Fluier final în a doua semifinală din Qatar! Franța s-a calificat în finala competiției și va juca, pentru a doua oară consecutiv, cu trofeul pe masă, urmând a înfrunta Argentina, în timp ce Maroc va întâlni Croația în finala mică
Share

Fluier final în a doua semifinală din Qatar! Franța s-a calificat în finala competiției și va juca, pentru a doua oară consecutiv, cu trofeul pe masă, urmând a înfrunta Argentina, în timp ce Maroc va întâlni Croația în finala mică

Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial, acolo unde o așteaptă Argentina. La 1-0, marocanii ar fi trebuit să primească un penalty.

Acest Franța – Maroc a trezit emoții și destule orgolii cu mult înaintea fluierului de start. Ca marocan este greu să uiți mai bine de 40 de ani sub „protectoratul” Franței, iar fotbalul este cea mai inofensivă cale de a-ți lua revanșa.

Și ce revanșă mai potrivită ar fi decât să bați campioana en titre a lumii și să devii prima echipă africană care ajunge într-o finală de Mondial? Înfruntarea de pe „Al Bayt Stadium” a mai fost însă și despre trăirile celor cu dublă cetățenie, din ambele tabere. Selecționerul Walid Regragui, jucătorii Romain Saiss și Sofiane Boufal, la marocani, Mattéo Guendouzi, de partea cealaltă. Sau despre prietenia care-i leagă pe Mbappe și Hakimi, coechipieri la PSG, pusă acum la încercare.

Maroc a fost naționala “revelație” a acestui mundial: a trimis acasă Spania, Portugalia, Belgia și a ajuns în semifinală cu doar un gol primit de la Canada în faza grupelor.

A fost penalty!

Cu doar un gol primit în turneu până aseară, și acela un autogol!, niciodată conduși în precedentele partide, marocanii se vedeau acum puși în situația de a alerga ei după egalare. Ounahi a găsit un culoar și l-a întins pe Lloris, însă mai aproape de gol a fost Giroud: bară! Problematic pentru nord-africani, Regragui a pierdut doi stoperi. Titularii. Pe Aguerd la încălzire, pe căpitanul Saiss în minutul 21.

Amândoi aveau probleme mai vechi, medicii păreau să-i fi recuperat, însă n-a fost să fie. În minutul 27, fază dubioasă în careul Franței. În alunecare, Hernandez a intrat în Boufal (foto), dar „centralul” Cesar Ramos a văzut un fault al marocanului, deși mai degrabă a fost invers. „Trebuia dată lovitură de la 11 metri”, a fost verdictul fostului arbitru spaniol Perez Burrull, pentru cotidianul Marca. Dar, cum nici VAR-ul n-a intervenit, să-l tragă de mânecă, a rămas ca Ramos.

1-1. La bare!
Scăpați ca prin urechile acului de-un penalty, campionii mondiali s-au întors în atac, iar în aceeași fază, Mbappe și, mai ales, Giroud au trecut la mustață pe lângă 2-0. Ratări care au fost cât pe ce să se răzbune în finalul primei părți. Numai că El-Yamiq, ce foarfecă!, a egalat doar la bare!

La pauză, Regragui l-a retras și pe Mazraoui. Se pare, tot din motive de sănătate. Deja al treilea titular schimbat în defensivă! Dincolo, după numai 6 minute de la reluare, emoții cu Mbappe, luat pe sus de Amrabat. Însă și mai mari emoții în defensivă, cu rezolvări de ultim moment la șarjele tăioase ale roș-verzilor.

Poate doar în „sfertul” cu Anglia, după golul de 2-1, francezii să mai fi suferit așa. Marocul, care arătase că știe să se apere atât de bine, demonstra acum că știe să și atace. „Cocoșilor” le-au trebuit minute bune ca să degajeze careul lui Lloris, iar o dată intrat, Thuram a dat ceva mai multă consistență ofensivei, ce până atunci stătuse mai mult în baza raidurilor lui Mbappe.

Decisiv a fost, în cele din urmă, tot Kylian. Cu un slalom printre apărătorii africani și o pasă la întâlnire pentru alt proaspăt introdus, Muani: 2-0. Gol la prima atingere! Și Franța este din nou în finală. A doua consecutivă! Lumea fotbalului deja se bucură în așteptarea duelului Mbappe – Messi!

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share