Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul de energie, la nivel global

Share

Consumul de energie global al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial, relevă un studiu de specialitate.

Conform analizei Crosspoint Real Estate, industria centrelor de date valorează 175 miliarde de dolari şi este estimată să îşi tripleze valoarea în următorii cinci ani. La ora actuală, piaţa centrelor de date a atins peste 8.000 de unităţi operaţionale, la nivel global în 2023.

“În urmă cu 23 de ani, în momentul exploziei ‘bulei dotcom’, doar 7% din populaţia globală avea acces la internet. În prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet şi 100 zettabyţi de informaţii sunt generaţi anual. În consecinţă, această creştere exponenţială a dat naştere unei dezvoltări direct proporţionale a industriei centrelor de date. O piaţă de 175 miliarde de dolari, estimată să îşi tripleze valoarea în următorii 5 ani, industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unităţi operaţionale la nivel global în 2023. Acest tip de activ alternativ atrage din ce în ce mai mulţi investitori: fondul de investiţii Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, şi-a declarat anul acesta intenţia de a vinde o parte substanţială a portofoliului său pentru a îşi asigura o rezervă de lichidităţi în scopul construirii de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech”, se arată în studiu.

Potrivit sursei citate, proiecţiile actuale indică faptul că, până în 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial.

În ceea ce priveşte piaţa românească a centrelor de date, datele centralizate de Crosspoint Real Estate arată că, în prezent, la nivel naţional, există 30 astfel de centre localizate în Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din România este de doar 3,2W, mult sub media ţărilor nordice, care se află în topul clasamentului cu 22,6 W, dar şi sub media Europei Centrale şi de Est, unde capacitatea este de 4,5W.

“Centrele de date din România au însă avantajul de a avea unul dintre cei mai scăzuţi coeficienţi de eficienţă a utilizării energiei electrice (Power Usage Effectiveness sau PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeană şi foarte aproape de cel înregistrat de ţările nordice”, apreciază realizatorii cercetării de specialitate.

Fondată în anul 2005, Crosspoint Real Estate oferă atât servicii de tranzacţionare şi consultanţă pentru domeniul imobiliar, cât şi soluţii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăţi: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri şi rezidenţial.

Crosspoint Real Estate este asociatul internaţional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în anul 1855 – cu venituri de peste 2,29 miliarde de lire sterline, generate în 2022.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Olga Golban este noul director al Serviciului Fiscal de Stat

Olga Golban a fost numită în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Decizia a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 21 februarie. „Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi candidatura dnei Olga Golban pentru funcția de directoare a Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data 28 februarie curent și

Companiile aeriene din R.Moldova vor opera zboruri directe spre Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de curse aeriene directe dinspre și înspre Marea Britanie. Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Executivului. Documentul a fost semnat la Londra, pe 22 ianuarie 2024. „Acordul contribuie

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share