Ziua Memoriei și Recunoștinței: 31 de ani de la războiul de la Nistru

Share

Joi, 2 martie, se împlinesc 31 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.

La luptele de la Nistru din 1992 au participat aproximativ 28.000 de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili.

Confruntările s-au încheiat cu 400 de morți și aproape 1.200 de răniți.

Astăzi în Chișinău vor avea loc mai multe evenimente:

La ora 09:00 vor începe liturghiile religioase în memoria celor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea libertății și suveranității Republicii Moldova. La Chișinău, slujba va fi oficiată la Catedrala Sf. Mr. Mucenic Teodor Tiron.

Ulterior, veteranii și oficialitățile vor depune flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Eroii conflictului armat vor fi comemorați și în cadrul marșului „Memoriei și Recunoștinței” la ora 10:00. Marșul va începe de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și va continua până la monumentul Maicii Îndurerate.

Acolo, vor avea loc onoruri militare, defilarea Gărzii de Onoare, depuneri de flori și vor fi susținute alocuțiuni de către demnitari ai Republicii Moldova.

Totodată, la ora 12:00, secretarii de stat ai Ministerului Afacerilor Interne împreună cu șefii subdiviziunilor MAI vor depune flori la mormintele ostașilor căzuți în urma conflictului armat, la Cimitirul Central și la monumentul din Parcul Valea Morilor.

Ziua se va încheia cu tradiționalul terci ostășesc.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share