Republica Moldova se înarmează rapid. Anul viitor va majora bugetul pentru apărare cu 70%

Share

Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare anul viitor cu circa 70%. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, țară care se află chiar la frontiera războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Cheltuielile pentru sectorul de „Apărare Națională” în Rep. Moldova vor crește în 2023 cu aproape 70% comparativ cu anul 2022 și vor constitui 0, 5 la sută din PIB, a anunțat ministrul apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului anual de integrare europeană desfășurat la Chișinău.

Potrivit ministrului creșterea bugetară este salutabilă, dar insufientă pentru necesitățile actuale ale Republicii Moldova, care s-ar ridica în acest moment la aproximativ 2% din PIB. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a precizat că resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Anatolie Nosatâi a mai spus că amenințările de securitate de ordin extern sunt în primul rând războiul de pe teritoriul Ucrainei.

În plan intern sunt amenințări care țin de regimul separatist transnistrean, prezența trupelor ruse și depozitul de la Cobasna. Nu putem neglija și riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe interesate de destabilizarea situației, a mai spus ministrul.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share