Statele-membre NATO au convenit o majorare semnificativă a bugetului comun pentru 2023

Share

Statele membre ale NATO au convenit o creștere semnificativă a bugetului comun pentru anul viitor în contextul noii situații de securitate în Europa de Est provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Bugetul civil al alianței pentru 2023 va fi majorat cu circa 27,8%, la 370,8 milioane de euro (395,8 milioane de dolari), iar cel militar a fost stabilit la 1,96 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 25,8% față de 2022, a anunțat miercuri NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia, notând că aceasta este ‘o expresie concretă a nivelului mai ridicat de ambiție’ al statelor membre.

Numai America de Nord și Europa, acționând împreună într-o NATO puternică, îi pot ține în siguranță pe cei un miliard de oameni ai noștri într-o lume mai periculoasă”, a afirmat el într-un comunicat de presă.

Bugetele militar și civil cumulate ale NATO se cifrează în prezent la circa 1,8 miliarde de euro, o cifră foarte mică în comparație cu cheltuielile de apărare individuale ale statelor membre. Numai SUA au cheltuit 769 miliarde de euro, în timp ce, în cazul Germaniei, suma a fost de circa 55,6 miliarde, conform documentelor NATO.

Potrivit formulei actuale de calcul al contribuțiilor, aceste două țări suportă cel mai mare procent din costurile comune ale NATO, contribuind fiecare cu circa 16,3%, sau aproximativ 400 milioane de euro, în 2021.Formula a fost revizuită recent la cererea fostului președinte american Donald Trump, care a criticat în mod repetat aliați europeni precum Germania că nu contribuie suficient la cheltuielile comune de apărare.

În consecință, procentul revenit Germaniei a crescut, iar cel al Statelor Unite s-a redus semnificativ.
Creșteri bugetare suplimentare ale NATO sunt deja planificate, conform unei decizii de principiu luate la summitul din vară de la Madrid pentru perioada până în anul 2030.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share