Republica Moldova este pregătită să trimită echipe de salvatori în Turcia

Share

Republica Moldova a decis trimiterea unei echipe specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană), din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de 7,8 care a avut loc luni dimineață, anunță IGSU. Astfel, 55 de salvatori, cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare sunt gata să sprijine eforturile de căutare a victimelor seismului.

IGSU precizează că conform mecanismului european de intervenție la dezastre, Republica Moldova este în acest moment în așteptare.

„Încă din această dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineață. Participarea echipei a fost aprobată de președintele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova și urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului”, precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova a solicitat UE și NATO punerea la dispoziție a unui avion care să transporte echipa de salvatori și tehnica necesara, la locul dezastrului.

„Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, precizează IGSU.

Conform sursei citate, echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată din Turcia.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share