Republica Moldova: Crește numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi

Share

Tendința inflaționistă la nivel global, creșterea prețurilor la materiile prime, seceta și invazia Federației Ruse în Ucraina reprezintă crize suprapuse care au lovit și Republica Moldova în anul 2022.

„Raportul de Stare a Țării pentru anul 2022”, realizat de Expert-Grup, indică că efectele acestora vor avea un impact direct asupra nivelul de trai al populației Republicii Moldova.

Alexandru Fală, autor al raportului și director al programului „Macroeconomie, prognoză și modelare economică” de la Expert-Grup, a declarat că „numărul persoanelor sărace va crește, cetățenii care trăiesc cu 54 de lei pe zi va fi cu circa 1/5 mai mare. Avem o reducere a puterii de cumpărare cu 10%, însă, pe de altă parte, se atestă o evoluție pozitivă a pensiilor. Dacă salariul real a scăzut brusc, pensia reală a crescut în 2022 cu circa 4%”.

Expertul a specificat că „Guvernul este sortit să vină cu politici de susținere a populației. Observăm o scădere a consumului cu 1%.

Acele compensații oferite de guvern au avut un impact pozitiv. Din motiv că guvernul oferă compensații, va trebui să se împrumute. Probabil, ar fi nevoie de schimbat formula de finanțare externă. Să avem mai multe granturi, decât credite”.

În același context, ministrul Muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, spune că deciziile Guvernului nu au fost deloc ușoare.

Oamenii sunt și trebuie să fie în centrul politicii statului. Statul are rolul de a-i proteja și a veni cu o soluție echitabilă. Este foarte greu însă pentru stat de a lua decizii în acest sens. Pe noi ne așteaptă o perioadă în care statul va avea mai puține resurse decât obligații.

Și atunci va trebui să vedem cum statul își poate seta prioritățile. Și aici probabil va trebui să se vină cu niște arbitraje dureroase, dar necesare”, declară ministrul Spătari.

La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat că autoritățile au încercat să facă tot posibilul pentru menținerea veniturilor populației.

Acțiunile Guvernului au fost orientate pentru a menține veniturile populației. Ceea ce s-a implementat a fost un lucru bun, chiar dacă pe alocuri poate fi insuficient.

Pentru prima oară s-a luat o decizie extraordinară pentru 2023, când tuturor bugetarilor li se va oferi 1300 de lei, asta este o echitate socială, ulterior vom reveni însă la acest subiect”, a declarat Sergiu Sainciuc.

Sergiu Sainciuc a salutat, totodată, deschiderea autorităților în ceea ce ține de uniformizarea salariului minim pe economice, care va constitui anul viitor 4000 de lei, atât în sectorul public, cât și în cel privat.


Raportul de Stare a Țării 2022 a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES).

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share