Moara de apă din Beloci a fost restaurată cu sprijinul UE și PNUD

Share

O moară de apă care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost restaurată cu susținerea Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat de UE și PNUD în anul 2020, moara face parte din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale râului Nistru care beneficiază de lucrări de restaurare și conservare.

Dacă pe teritoriul Republicii Moldova au rămas doar ruinele morilor de apă, funcționale cândva, atunci pe cursul râului Beloci astăzi mai poate fi găsită vechea construcție a morii din localitatea Beloci. Aceasta este cea mai mare moară din regiune, care a reușit să se păstreze suficient de bine de-a lungul timpului. În perioada când era funcțională, moara de apă din Beloci producea câteva tipuri de făină.

Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000, atunci când au fost înghețuri cu chiciură și nu am avut nici energie, nici căldură, nici măcar apă. Atunci moara a fost pornită pentru a produce făină. Astăzi, dacă ne-am da silința și am investi destule resurse, ea ar putea fi restaurată arhitectural, dar și ca producere. Asta ne propunem să facem”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Construcții morii din localitatea Beloci a fost începută inițial de un localnic, apoi a fost răscumpărată de un producător polonez, care a finalizat lucrarea. Echipamentul din interiorul morii a fost adus din Zürich, Elveția; acesta a rămas în forma sa originală, însă are nevoie de reparație și de înlocuirea unor elemente, pentru ca moara să redevină funcțională.

Obiectul în sine este compus dintr-o carcasă de lemn, care de fapt ține întreaga construcție. Dificultatea a fost să schimbăm elementele de bază și să le reabilităm în forma pe care o avea anterior. Noi respectăm toate normele de restaurare, adică lemnul care a fost utilizat a fost făcut anume sub aceeași tăietură și am încercat să utilizăm aceleași elemente de încheieturi utilizate până la noi”, relatează Iurii Krikliveț, directorul adjunct al companiei de construcții.
În urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.

Am putea face un punct turistic atractiv aici. Obiectivul în sine este interesant, odată ce moara a fost construită pentru acele vremuri fără metal și fără ciment, fără cuie, doar piatră cu piatră. Pentru acea perioadă e o construcție colosală. În interior avem echipamentul acelor timpuri păstrat și servesc drept exponate de muzeu”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Moara de apă din Beloci a fost restaurată și conservată grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share