Ion Ceban critică intenţia autorităţilor de a ”deposeda capitala de spitale”

Share

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a criticat intenţia autorităţilor ţării de a “deposeda capitala de spitale”, comunică zidezi.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Ceban declară:

”O declarație împotriva deciziei proaste a PAS-ului prin care vor să ia spitalele de la municipalitate, abuziv și ilegal.
Declarația semnată de consilierii municipali a fost transmisă Parlamentului.

Vom sesiza și toate organele internaționale.

Proiectul de Lege a guvernării prevede preluarea spitalelor raionale și municipale în regim de urgență cu o viteză „cosmică”, fără expertize/ avize și consultări publice obligatorii de competență de la diferite autorități, proceduri indispensabile, conform cadrului legal existent.

Proiectul conține o serie de prevederi neconstituționale, care lezează în mod grav atribuțiile și drepturile autorităților administrației publice locale, urmăresc deposedarea neconstituțională, abuzivă și fără precedent a proprietății publice a organelor administrației publice locale și vătămarea gravă a autonomiei locale, garantate de Constituția Republicii Moldova și de Carta Europeană a Autonomiei Locale la care Republica Moldova este parte.

Este o decizie ilegală, neconstituțională de preluare unilaterală și totalmente abuzivă a proprietății autorităților publice locale, fără acordul pentru aceasta din partea Consiliilor locale vizate, fără consultarea opiniei autorităților administrației publice locale.

Astfel, nedemocratic sunt lezate în cel mai cras mod drepturile autorităților administrației publice locale, principiul autonomiei locale garantat de art. 109 din Constituție și cele din Carta Europeană a Autonomiei Locale, precum și se prejudiciază în mod grav dreptul de proprietate publică a autorităților administrației, prin preluări unilaterale a proprietății acestora.

Toate etapele stabilite pentru legiferare și promovarea proiectului au fost totalmente desconsiderate și încălcate, astfel că, proiectul respectiv aduce neâncredere în însăși ideea de respectare a legislației europene și naționale și compromiterea definitivă a ideii de transformare și reformă spitalicească în Republica Moldova.

Proiectul propus, fără să fi fost discutat și consultat cu toți actorii vizați, nu va face nimic altceva decât să aducă, din start, o situație de incertitudine pentru personalul medical din instituțiile vizate, va perturba grav activitatea spitalelor raionale și municipale prin procesul unilateral de preluare abuzivă, va pune presiune asupra calității actului medical din aceste instituții, astfel că, Legea respectivă va avea un efect exact invers decât cel declarate prin „intențiile” expuse de autori: incertitudine, scăderea calității actului medical, accentuarea procesului de plecarea în afară a lucrătorilor medicali, restrângerea spectrului de servicii prestate în spitale și chiar închiderea unor instituții medico–sanitare publice.

În subordinea Consiliului Municipal Chișinău se află următoarele Spitale Clinice Municipale:

 1. Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, cu cea mai mare Maternitate;
 2. Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arh. Mihail”;
 3. Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”;
 4. Spitalul Clinic Municipal nr. 4;
 5. Maternitatea Municipală nr. 2;
 6. Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1;
 7. Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”;
 8. Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase Copii;
 9. Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.
  În perioada de independență, de peste 30 ani, spitalele municipale au fost prioritar și majoritar finanțate din bugetul municipal, prin alocațiile acordate de către Consiliul Municipal Chișinău.”
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share