Cum să păstrezi murăturile crocante și fără mucegai. Trei metode eficiente pentru gospodine

Share

Murăturile, esențiale în bucătăria tradițională, pot deveni provocatoare pentru gospodinele care vor să le mențină tari și fără mucegai pe tot parcursul iernii. De la borcanele de dulceață la cele de zacuscă și siropuri, mucegaiul poate afecta produsele preparate în casă, formând o „floare” neplăcută pe suprafață și modificând gustul legumelor. Însă, câteva tehnici simple pot ajuta la menținerea murăturilor crocante și sănătoase.

Saramura, secretul murăturilor perfecte

Pentru a obține murături crocante, saramura joacă un rol-cheie. În multe regiuni din România, aceasta este preparată simplu, doar din apă și sare. În Ardeal și Banat, rețetele includ însă oțet, zahăr, boabe de piper și hrean pentru a adăuga un gust dulce-acrișor, ce menține legumele ferme și pline de savoare.

Alege sarea potrivită

Un alt factor esențial este tipul de sare folosită. Deși pe piață există multe opțiuni, sarea fină și iodată nu este recomandată pentru murături, deoarece poate înmuia legumele în câteva zile. Sarea grunjoasă este ideală pentru prepararea saramurii, fiind necesară și o atenție sporită la dozaj pentru a menține textura crocantă a legumelor.

Sterilizarea corectă a borcanelor

Sterilizarea borcanelor este un alt pas esențial pentru evitarea apariției mucegaiului. Tradițional, borcanele erau sterilizate la cuptor, dar astăzi gospodinele pot folosi mașina de spălat vase pe un program scurt, pentru a asigura o igienă corespunzătoare și o conservare optimă a murăturilor.

Aceste metode simple pot transforma murăturile în adevărate delicii probiotice, ideale pentru digestie și perfecte pentru a însoți mesele bogate din sezonul rece.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România marchează 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE: „Contribuim activ la aprofundarea proiectului european”

România sărbătorește astăzi două decenii de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, eveniment ce a avut loc pe 25 aprilie 2005, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Luxemburg. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un mesaj de reafirmare a angajamentului țării noastre față de construcția europeană, printr-o postare pe

Cod Galben de înghețuri în Republica Moldova: Risc crescut pentru agricultură în perioada 27–29 aprilie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteo de Cod Galben, valabilă pentru intervalul 27–29 aprilie, ce vizează înghețuri periculoase care pot afecta grav culturile agricole din întreaga țară. Potrivit prognozelor, temperaturile nocturne și matinale vor coborî până la -1…-3°C, generând înghețuri extinse la suprafața solului, iar în zilele de 28 și 29 aprilie

Richard Branson critică dur politicile comerciale ale lui Donald Trump: „Riscul de a provoca daune majore este real”

Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a lansat un atac dur la adresa politicilor comerciale ale fostului președinte american Donald Trump, acuzându-l de destabilizarea piețelor internaționale prin impunerea unor tarife vamale considerate „neregulate și imprevizibile”, informează Financial Times. Declarațiile lui Branson vin în contextul unui nou val de bariere comerciale impuse de Washington la

Dacia accelerează în Europa: vânzările au crescut cu 7,3% în luna martie, consolidându-și cota de piață

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat o creștere semnificativă de 7,3% în luna martie 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 56.841 de unități înmatriculate, potrivit datelor publicate joi de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Cota de piață a brandului românesc, deținut de grupul Renault, a crescut la 4%,

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share