Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe Sfinții Foca și Maria Magdalena

Share

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca.

Maria Magdalena s-a născut și a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit pretutindeni, chiar și în timpul patimilor. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viață în păcat până când l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat, scrie sursa citată.

Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere.

„Marele Mucenic Foca a trăit în zilele împăratului Traian, în Sinope, strălucind cu toate faptele cele bune și cu petrecere neprihănită. Fiind creștin, a fost prins și dus la judecată înaintea prefectului cetății, African. Când a început African a huli pe Hristos și a face rău sfântului, s-a produs un cutremur. Căzând, acesta împreună cu slujitorii lui, au rămas pe jos, fără suflare. Dar l-a înviat sfântul, căci l-a rugat femeia acestuia. După aceea l-au dus la împăratul Traian și, mărturisind pe Hristos, Sf. Foca a fost chinuit cu cruzime, fiind în cele din urmă aruncat într-o baie fierbinte, unde, rugându-se, el și-a dat sufletul lui Dumnezeu”, indică mai multe surse.

Ziua este una plină de superstiții. Marele Mucenic Foca este rău de foc, iar gospodarii nu lucrează, nu spală și, cel mai important, nu aprind focul. Conform tradiției, Foca pedepsește cu foc, arșiță și grindină dacă sărbătoarea nu se ține cu sfințenie.

Tot astăzi sunt omagiați și cei care poartă numele sfinților amintiți, iar în unele localități se sărbătorește hramul bisericilor.

Ce nu trebuie să faci astăzi, de Sfânta Maria Magdalena şi Mucenicul Foca

Potrivit tradiției, în această zi nu se lucrează, nu se aprinde focul și nu se coace pâine în cuptor. În popor se mai spune că cei care nu respectă aceste obiceiuri sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină.

Potrivit scripturii, Maria Magdalena a fost cea care a adus apostolilor vestea învierii lui Hristos. La rândul său, Sfântul Mucenic Foca a murit în chinuri pentru credința în Iisus. În tradiția populară, el este responsabil de arşiță şi foc.

Se spune că, în trecut, au avut loc incendii mari în această zi, de aceea, oamenii nu lucrau, ca să-şi protejeze casele şi ogoarele.

Tot astăzi sunt omagiați și cei care poartă numele sfinților, iar în unele localități se sărbătorește hramul bisericilor.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share