Agenția de Mediu: Aerul este poluat la Chișinău și Bălți

Share

În ultimile 24 de ore, influența sectorului cald, vântul îndeosebi slab, valorile relativ înalte ale temperaturii aerului, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer.

Prin urmare, concentraţia maximă momentană a depăşit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot de 1,3-1,5 ori, în regiunea străzilor Grenoble, Tudor Vladimirescu, Calea Ieșilor, Fântânilor, bulevardul Moscova, pentru fenol de 1,1 ori, în regiunea strasa Tudor Vladimirescu, iar în municipiul Bălți pentru dioxid de azot  de 1,1 ori, strada Ștefan cel Mare.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită la Chișinău pentru dioxid de azot de 1,7 ori, monoxid de azot  de 2,4 ori, fenol  de 1,4 ori, aldehidă formică  de 1,9 ori, iar la Bălți pentru dioxid de azot de 1,8 ori, aldehidă formică de 1,5 ori.

Conform datelor de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în intersecția bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazu, din Chișinău, în perioada 2 – 3 august 2023, valorile înregistrate ale poluanților particule în suspensie (PM10), dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot, nu au depășit limitele admisibile.

Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în dimineața zilei de 3 august s-a situat în intervalul 0,07-0,15 μSv/h. Astfel, valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 Sv/h).

În intervalul 3.08 – 4.08.2023, influența sectorului cald în combinație cu vântul slab, valorile înalte ale temperaturii aerului, radiația solară intensă și formarea stratului de reținere vor contribui la acumularea poluanților în aer.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share