Chișinău: Ce s-a întâmplat cu Porțile Orașului de Sfântul Andrei

Share

Ziua Sfântului Andrei a trecut peste Chișinău fără isprăvi deosebite, chiar dacă unii responsabili de la Primărie își făceau griji să nu fie furate Porțile Orașului, acelea, dinspre Aeroport, prin care intră în capitală turiștii și delegațiile străine. Porțile au rămas neatinse și funcționarii cu spaima, pentru anul viitor.

Sărbătorit de creştinii ortodocşi pe 13 decembrie, Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop și reînvie o serie de datini și obiceiuri strămoșești, care de care mai nostime.

Astfel, se spune că în această noapte nu trebuie să rosteşti numele lupului, pentru că animalele din gospodărie să nu fie mâncate de acesta. În popor, se făceau “ofrande pentru lup, pentru că se crede că el doar în noaptea Sfântului Andrei îşi vede coadă, adică îşi mişcă gâtul, că el, de obicei, este ţeapăn.”

Pentru cei sănătoşi care ţin postul Crăciunului, de Sfântul Andrei este dezlegare la peste, pentru că este patron al pescarilor.

În această noapte ies la luptă, se înfruntă, de fapt, strigoii vii cu strigoii morţi. De aici, o serie întreagă de credinţe legate de practici de protejare a omului, de la celebrul mâncat de usturoi, până la unsul ancadramentelor uşilor şi ferestrelor şi pragurilor porţilor cu usturoi şi presăratul de sare.

La rândul lor, fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share