Chișinău: Ce s-a întâmplat cu Porțile Orașului de Sfântul Andrei

Share

Ziua Sfântului Andrei a trecut peste Chișinău fără isprăvi deosebite, chiar dacă unii responsabili de la Primărie își făceau griji să nu fie furate Porțile Orașului, acelea, dinspre Aeroport, prin care intră în capitală turiștii și delegațiile străine. Porțile au rămas neatinse și funcționarii cu spaima, pentru anul viitor.

Sărbătorit de creştinii ortodocşi pe 13 decembrie, Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop și reînvie o serie de datini și obiceiuri strămoșești, care de care mai nostime.

Astfel, se spune că în această noapte nu trebuie să rosteşti numele lupului, pentru că animalele din gospodărie să nu fie mâncate de acesta. În popor, se făceau “ofrande pentru lup, pentru că se crede că el doar în noaptea Sfântului Andrei îşi vede coadă, adică îşi mişcă gâtul, că el, de obicei, este ţeapăn.”

Pentru cei sănătoşi care ţin postul Crăciunului, de Sfântul Andrei este dezlegare la peste, pentru că este patron al pescarilor.

În această noapte ies la luptă, se înfruntă, de fapt, strigoii vii cu strigoii morţi. De aici, o serie întreagă de credinţe legate de practici de protejare a omului, de la celebrul mâncat de usturoi, până la unsul ancadramentelor uşilor şi ferestrelor şi pragurilor porţilor cu usturoi şi presăratul de sare.

La rândul lor, fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share