Au fost înregistrate altele 203 de cazuri de gripă: Recomandările ANSP

Share

În Republica Moldova au fost înregistrate altele 203 cazuri de gripă sezonieră, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cazurile au fost înregistrate în perioada 26 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, comunică zidezi.md.

Cât privește repartizarea teritorială, acestea au fost înregistrate astfel: mun. Chișinău – 163 de cazuri, Ialoveni și Comrat – câte 6 cazuri; Bălți – 4; Călărași, Soroca, Nisporeni, Rezina și Taraclia – câte 3 cazuri; Edineț, Sângerei și Ungheni – câte 2 cazuri; Căușeni, Leova și Strășeni – câte un caz.

Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră, 128 (63,5%) au fost spitalizați.

Tot în săptămâna sus-menționată, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la nivelul de intensitate înaltă, atestându-se o descreștere cu 12,9% în comparație cu săptămâna precedentă, și a constituit 553,9 cazuri la 100 de mii populație. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 2,4% din numărul total de îmbolnăviri. Din totalul de 14.424 de cazuri, 6.432 (44,6%) au fost înregistrate în mun. Chișinău.

În laboratoarele ANSP, în săptămâna respectivă, au fost investigate prin metoda molecular biologică 62 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2. Din ele 49 probe au fost pozitive 25 – A(H3N2); 16 – A(H1N1); 5 – tip B, 1 -A(H3N2) + tip B și 1 – A(H1N1) + tip B și 1 – tip A nesubtipat și 6 au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale (RSV – 2, Adv – 1, Rv – 2, Mpv – 1).

De la începutul perioadei de monitorizare, 3 octombrie 2022, până pe 2 ianuarie 2023 au fost înregistrate, în total, 722 de cazuri de gripă; 123.447 de cazuri de IACRS și 5.418 cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% și 6,7%.

Continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share