UE vrea să cumpere la comun muniție în valoare de 1 miliard EURO pentru Ucraina

Share

Uniunea Europeană vrea să cumpere la comun muniții în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina. Inițiativa ar urma să fie aprobată într-un summit la finalul lunii martie.

Într-un nou plan de sprijin militar pentru Ucraina, Uniunea Europeană va propune ca 1 miliard de euro să fie dedicat achiziției comune de muniție, în special obuze de artilerie de 155 mm.

Miliardul de euro ar urma să fie strâns din contribuții ale guvernelor UE, independente de contribuțiile la bugetul Facilității europene pentru pace.

Din bugetul Facilității sunt rambursate fonduri țărilor care exportă arme în Ucraina. Facilitatea pentru pace a decontat până acum 3,6 miliarde euro în ajutor militar acordat Kiev.

Este pentru prima dată când UE pune accent clar pe nevoile armatei Ucrainei, muniție pentru artilerie fiind considerată esențialî ăn condițiile în care forțele ucrainene sunt blocate în bătălii de uzură, în special pe frontul de est, mai ales în Bakhmut.

UE face eforturi să crească capacitățile de producție ale industriei europene de armament

Propunerea Comisiei Europene a fost elaborată în colaborare cu serviciul diplomatic al blocului și cu Agenția Europeană de Apărare.

Documentul spunea că ajutorul extraordinar de miliard de euro ar trebui să se concentreze pe muniție – „în special 155 mm” – de îndată ce suplimentarea de 2 miliarde de euro a Facilității europene pentru pace (aprobată de statele membre în decembrie 2022) devine „operațională”.

Până în prezent, necesitățile de cheltuieli au fost definite vag, dar UE pune acum un mare accent pe muniția de artilerie – în condițiile în care forțele ucrainene sunt blocate în lupte de uzură cu rușii în est, în jurul unor orașe precum Bakhmut.

Documentul UE prevede, de asemenea, creșterea producției industriale europene, care se străduiește să producă muniție la ritmul cerut de război.

Propunerea menționează „o rată favorabilă de rambursare, de exemplu până la 90% … având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre”.

Când rata de rambursare a scăzut sub 50%, anul trecut, acest lucru a creat probleme pentru unele țări UE, în special pentru Polonia, unul dintre cei mai mari donatori de arme ai UE pentru Ucraina.

25 de state UE plus Norvegia aprobă achiziția comună

Propunerea de finanțare oferă și o posibilă soluție – este introdus în premieră conceptul de „contribuții financiare voluntare” – ca și țări precum Austria (care și-a proclamat neutralitatea față de război, deci nu contribuie la efortul de război) sau Ungaria (care a trimis ajutoare în Ucraina, nu și armament) să ajute direct armata Ucrainei.

În ceea ce privește achizițiile comune – adică țările UE care fac echipă pentru a cumpăra arme, Agenția Europeană de Apărare, împreună cu țările membre, va folosi o nouă schemă „care cuprinde șapte categorii de la calibre de arme, de la calibru mic până la 155 mm”.

Acest proiect urmează să fie „lansat pe o durată de șapte ani” și, până acum, 25 de state membre UE plus Norvegia au confirmat interesul de a participa la schema de achiziții comune, potrivit documentului.

Comisia consideră că achiziția de muniție de calibrul 155 mm ar trebui accelerată în mod special, „printr-o procedură rapidă de negociere directă” cu mai mulți furnizori.

Acest tip de muniție este deosebit de solicitat, deoarece forțele ucrainene îl folosesc în baraje de artilerie precise și cu rază lungă de acțiune.

Proiectul va fi pe masa summit-ului UE din 23-24 martie

„Având în vedere urgența, acordul de proiect trebuie semnat cel târziu în martie”, iar contractele ar trebui „să fie încheiate provizoriu între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai”.

Documentul evidențiază, de asemenea, nevoia de sprijin sporit pentru a accelera producția, deoarece fabricile de armament europene sunt aproape de capacitatea maximă și prețurile sunt deja în creștere.

Măsurile UE ar putea include „identificarea și la eliminarea blocajelor de producție în UE”, precum și „facilitarea colaborării companiilor relevante într-un efort comun al industriei pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea”.

Documentul va fi discutat de miniștrii apărării la o întâlnire informală la Stockholm, săptămâna viitoare, și este de așteptat să fie aprobat oficial pe 20 martie.

Liderii UE sunt așteptați să aprobe inițiativa la summit-ul din 23 și 24 martie, potrivit politico.eu.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share