NASA harvest: Ucraina a pierdut peste un miliard de dolari din cauza grâului nerecoltat

Conform unei imaginilor de satelit a Programului de agricultură și securitate alimentară de la Agenției Spațiale a Statelor Unite (NASA Harvest) Ucraina a pierdut grâu nerecoltat de cel puțin un miliard de dolari
Share

Conform unei imaginilor de satelit a Programului de agricultură și securitate alimentară de la Agenției Spațiale a Statelor Unite (NASA Harvest) Ucraina a pierdut grâu nerecoltat de cel puțin un miliard de dolari, după Bloomberg.

Analiza explică ce se întâmplă în teritoriile ocupate, unde informațiile sunt controlate strict, folosind un model automatizat care detectează schimbări de culoare și de textură care are la bază imagini luate în timp de sateliți pentru a cartografia terenurile agricole unde recolta a fost strânsă și pe acelea unde cerealele au rămas nerecoltate.

Potrivit NASA Harvest, aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate în teritoriile care nu sunt controlate de autoritățile ucrainene. 88% din grâul de toamnă plantat în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce grâul de pe terenurile aflate în majoritate pe linia frontului a rămas pe câmp.

Ce s-a întâmplat cu acele recolte? Navele rusești au exportat grâne recoltate cel mai probabil din teritoriile ocupate în țări ca Libia și Iran, dar sunt dificil de estimat volumele implicate din cauză că transportatorii ascund originea cerealelor. Rusia a negat că fură grâne, dar autoritățile ruse au anunțat public reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene ocupate de ruși.

Ucraina e un exportator important de grâne, iar blocarea porturilor sale după invazia rusă a dus la creșterea masivă a prețurilor, dar din cauza și la posibile acțiuni de contrabandă. Acordul internațional care a permis Ucrainei să reia exporturile a făcut ca prețurile să scadă, deși ele sunt în continuare mari, la un nivel istoric.

Estimările NASA Harvest sunt pentru grâu, și nu includ alte recolte sau produse alimentare ținute în silozuri.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share