Republica Moldova a participat la un important eveniment NATO

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a participat la conferința „Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”, organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Chișinău, Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Apărării
Share

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a participat la conferința „Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”, organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Chișinău, Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Apărării.

Reprezentantul MAEIE a subliniat în intervenția sa că, în prezent, toate statele se confruntă cu provocări tot mai variate și complexe la adresa securității, care nu mai recunosc frontiere naționale. În noile realități, a crescut și mai mult rolul consultărilor și cooperării între statele membre și partenere NATO pentru a contracara provocările emergente și a asigura securitatea cetățenilor.

În context, oficialul a salutat decizia statelor NATO, aprobată la summit-ul Alianței din luna iunie 2022, de la Madrid, de a oferi asistență adițională pentru 3 state partenere: Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. De asemenea, secretarul de stat Ruslan Bolbocean a apreciat invitarea țării noastre la ministeriala NATO de la București din 30 noiembrie 2022, care a oferit posibilitatea discutării securității regionale și priorităților în cooperarea bilaterală.

Secretarul de stat a punctat direcțiile de interes prioritar în dezvoltarea parteneriatului Republica Moldova – NATO: desfășurarea consultărilor politice pe subiecte privind securitatea regională, expertiză și asistență pentru consolidarea capacităților de securitate, apărare și reziliență ale țării noastre, cooperarea în combaterea amenințărilor emergente la adresa securității, implementarea proiectelor cu suportul Alianței, colaborarea în domeniul comunicării strategice și a diplomației publice.

De asemenea, a fost subliniată importanța implementării obiectivelor trasate în programele de cooperare bilaterală, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.

Reprezentantul MAEIE a subliniat că dezvoltarea parteneriatului cu NATO aduce o contribuţie substanţială la consolidarea securităţii Republicii Moldova şi a cetăţenilor ţării noastre.
Republica Moldova este un stat pașnic și neutru, principiu consfințit în Constituția țării. Totodată, principiul neutralității și reglementarea acestuia în legislația internațională nu presupune autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de evenimentele internaţionale.” – a conchis secretarul de stat Ruslan Bolbocean.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share