Noile evoluții privind securitatea națională și regională, discutate de Maia Sandu la München

Share

În ultimele două zile la Conferința de Securitate de la München, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu omologi, lideri de guverne, dar și de organizații internaționale.

Președinta Maia Sandu a luat cuvântul în cadrul panelului de discuții „Dincolo de alianță: parteneriat pentru securitatea europeană”, alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen și Sauli Niinistö, Președintele Finlandei. Șefa statului a subliniat că războiul din țara vecină ne afectează grav, chiar dacă, datorită Ucrainei care ține armata rusă departe de hotarele noastre, nu avem în acest moment riscuri de ordin militar. Guvernarea de la Chișinău lucrează să asigure ordinea în țară și vrem să ne bucurăm de liniște și pace, ca să ne continuăm reformele.

Șefa statului a spus că pentru noi astăzi nu se pune problema renunțării la neutralitate, pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat. Țara noastră trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea.

Sâmbătă, Președinta Maia Sandu a discutat cu doamna Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helga Maria Schmid. Moldova mizează pe sprijinul OSCE ca să păstrăm calmul și stabilitatea în regiunea transnistreană în acest mediu geopolitic turbulent.

Șefa statului s-a văzut și cu alți înalți oficiali europeni: cu Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, cu președintele fracțiunii Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bundestagul german, Alexander Dobrindt, dar și cu Șeful Cancelariei Federale Germane, Wolfgang Schmidt, pe care i-a asigurat că noul Guvern va continua reformele începute și va accelera procesul de aderare la UE. Președinta le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susținerea și încrederea pe care o oferă țării noastre.

În marja evenimentului de la München, șefa statului a discutat și cu Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, despre agenda reformelor pe care noul Guvern le va continua, cu accent pe sectorul justiției, securitate, și asigurarea ordinii publice. Discuțiile au vizat, de asemenea, și situația din regiunea transnistreană.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share