Natalia Gavrilița: „Aderarea la familia UE este un veritabil proiect de țară, pe care avem datoria istorică să îl ducem la bun sfârșit”

Share

Prioritățile și perspectivele Republicii Moldova pe calea aderării la spațiul comunitar au fost discutate, astăzi, la Forumul anual de integrare europeană a Republicii Moldova. Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat că ediția din acest an este una specială, ținând cont de faptul că doar câteva luni în urmă țara noastră a obținut statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Această nouă postură reprezintă, în primul rând, o garanție a ireversibilității drumului nostru de transformare a Republicii Moldova într-un stat european modern, prosper, bine guvernat, cu o economie rezilientă și o justiție independentă – un obiectiv al unei întregi generații, care depășește limitele temporale ale unui ciclu politic. Pentru prima dată de la dobândirea independenței, avem un veritabil proiect de țară, pe care avem datoria istorică să îl ducem la bun sfârșit, spre binele tuturor oamenilor de pe acest pământ”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, în parcursul său de integrare europeană, țara noastră se confruntă cu un șir de provocări, între care războiul hibrid, incitarea la destabilizare, recursul la energie ca armă și dezinformarea privind beneficiile aderării la UE. În acest context, șefa Executivului a subliniat importanța conjugării eforturilor tuturor celor care împărtășesc crezul european, pentru a convinge oamenii că Europa înseamnă dezvoltare, libertate, securitate și solidaritate. De asemenea, prim-ministra s-a referit la necesitatea atragerii unor profesioniști, care au cunoștințe în politici publice și sunt orientați spre rezultate, pentru a-i implica în activitățile ce țin de integrarea europeană. „Avem nevoie de oameni care să scrie, împreună cu noi, o nouă filă în istoria Republicii Moldova”, a accentuat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a opinat că, până la momentul integrării, este importantă valorificarea unor platforme complementare procesului propriu-zis, precum este Comunitatea Politică Europeană, al cărei summit țara noastră îl va găzdui anul viitor. Totodată, Natalia Gavrilița a subliniat că, dincolo de obiectivul strategic de a deveni membri ai familiei europene, este prioritară încheierea războiului din Ucraina, care face țara noastră vulnerabilă, în absența unei umbrele de securitate.

Vedem în viitoarea aderare la Uniunea Europeană o garanție suplimentară pentru securitatea țării noastre. În același timp, ne va fi mult mai ușor să combatem corupția și criminalitatea când vom beneficia plenar de instrumente oferite de cooperarea polițienească sau când vom putea emite mandate de arestare europene, limitând astfel posibilitatea hoților de a se sustrage răspunderii. Până atunci însă, va trebui să facem pași rapizi – așteptați de oamenii din Republica Moldova – pentru a reclădi statul de drept și a readuce legea în capul mesei. Țara noastră se află la o răscruce istorică. Este de datoria noastră să folosim această șansă și am toată convingerea că, lucrând împreună, vom reuși! ”, a menționat prim-ministra.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share