Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului activ pentru Republica Moldova

Share

Președintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită oficială în România, context în care șefa diplomației franceze a subliniat că Franța va continua sprijinul ferm pentru aderarea României la spațiul Schengen, informează Administrația Prezidențială de la București.

Potrivit sursei citate, vizita ministrului francez are loc pe fondul unei intense coordonări româno-franceze la nivel înalt, în plan bilateral și în cadrul UE și NATO, și al celebrării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic, precum și al creșterii contribuției Franței la postura de descurajare și apărare aliată în țara noastră. În România, ministrul Colonna s-a întâlnit și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și a participat la consultări trilaterale cu omologul român, Bogdan Aurescu, și cel olandez, Wopke Hoekstra.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pentru România a Parteneriatului Strategic și a relației bilaterale cu Franța, care se bazează pe legături istorice, pe o prietenie puternică, pe afinitatea culturală, precum și pe o cooperare dinamică și interese comune în multiple domenii, a informat sursa citată.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune din domeniul economic și domeniul securității și apărării, precum și evoluțiile recente ale situației de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei, intensificarea asistenței umanitare și facilitarea exporturilor de cereale. A fost discutată și necesitatea consolidării, în continuare, a sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Administrația Prezidențială arată că președintele Klaus Iohannis a mulțumit Franței pentru susținerea demersurilor României de aderare la spațiul Schengen, precum și pentru contribuția la întărirea securității și apărării în regiunea Mării Negre, în special prin asumarea conducerii grupului de luptă al NATO de pe teritoriul țării noastre, ca parte a eforturilor aliate de creare a unei apărări mai coerente și mai puternice pe întregul flanc estic.

Cu privire la criza de securitate din regiune, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, șeful statului a subliniat consecințele acesteia la nivel regional, european și global, cu accent pe cele din domeniile securității, energiei și securității alimentare.

În acest context, el a reiterat necesitatea menținerii solidarității și continuării eforturilor comunității internaționale pentru sprijinirea Ucrainei și a menționat sprijinul pe care România l-a acordat refugiaților ucraineni și pentru facilitarea tranzitului de cereale din țara vecină prin infrastructura terestră și navală a țării noastre.

Cu referință la vecinătatea estică a NATO și a Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului activ pentru Republica Moldova, pentru a o ajuta să facă față provocărilor generate de criza energetică și de situația de securitate de la frontierele sale.

Liderul de la Cotroceni a salutat implicarea Franței, alături de Germania și România, în Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, exprimându-și, totodată, susținerea pentru integrarea europeană a acestei țări și a Ucrainei.
La rândul său, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze a apreciat relațiile de cooperare dintre România și Franța și a subliniat că vizita sa la București este încă o expresie a solidității Parteneriatului Strategic și a interesului Franței de a lucra strâns cu România pentru a găsi soluții la consecințele multidimensionale ale crizei de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share