Dorin Recean: Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune

Share

Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, iar ”Chişinăul nu este singur”, a declarat, miercuri, prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său român, Nicolae Ciucă.

“Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a agresiunii Rusiei şi războiului atroce al Rusiei în Ucraina. (…) Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al Bucureştiului, transmis la întrevederea de săptămâna trecută a preşedinţilor Sandu şi Iohannis. Ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor. Aici vreau să dau asigurări că Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”, a spus Recean.

Şeful guvernului de la Chişinău a apreciat că “este natural” ca prima sa vizită de la preluarea mandatului să fie la Bucureşti, “în virtutea faptului că Bucureştiul este cel mai important partener al Chişinăului”.

“Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice, Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat parcursul european. Relaţia apropiată între Bucureşti şi Chişinău este întărită astăzi prin numeroase proiecte în beneficiul cetăţenilor noştri”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a mulţumit României pentru sprijinul în domeniul energetic oferit din toamna anului trecut, care a fost “critic, determinant”.

“Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova rămăsese fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureştiul, împreună cu companiile energetice româneşti, a fost alături de noi, ca de fiecare dată şi am reuşit asigurarea cetăţenilor noştri cu energie electrică”, a afirmat el.

În acest sens, a punctat şi existenţa gazoductului Iaşi – Chişinău “hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Republica Moldova”.

Premierul Republicii Moldova a încurajat oamenii de afaceri români şi moldoveni să colaboreze. “Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă, afacerile noastre vorbesc aceeaşi limbă”. De asemenea, a adăugat că în curând cele două ţări vor avea şi pieţele financiare integrate.

De asemenea, şeful Executivului din ţara vecină a afirmat că a discutat cu omologul său despre detaşarea unor experţi români pentru a asigura asistenţă în dosarul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Totodată, Dorin Recean a apreciat şi platforma dedicată ţării sale, o iniţiativă a României, Franţei şi Germaniei. El şi-a reafirmat recunoştinţa “pentru atitudinea pe care Bucureştiul o oferă mereu în relaţie cu Chişinăul”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share