Dorin Recean a vizitat expozițiile care marchează un an de la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei

Share

Prim-ministrul Dorin Recean, alături de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a participat la inaugurarea expoziției „Cultura în vizorul armei”, prilejuită de marcarea unui an de la începutul războiului Federației Ruse împotriva țării vecine. Expoziția cuprinde 13 postere cu imaginea unor clădiri și monumente istorice bine cunoscute, distruse de invazia rusă, cum ar fi clădirea Teatrului din Mariupol, monumentul lui Taras Șevcenko, Muzeul de Istorie Locală din Ivankiv, regiunea Kiev.

Șeful Executivului a menționat că oamenii din Republica Moldova vor rămâne alături de poporul ucrainean, care își apără democrația „Mulțumim ucrainenilor pentru că, apărându-și patria, ne apără, de fapt, și pe noi și servesc drept exemplu al unei societăți unite și reziliente. Guvernul pe care îl conduc va avea grijă de copiii și mamele din Ucraina care s-au refugiat în țara noastră. În același timp, avem obligația de a întări capacitatea Republicii Moldova de asigurare a stabilităţii şi securităţii regionale”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, ambasadorul Marko Șevcenko a remarcat că distrugerea obiectelor culturale este o tentativă de a șterge istoria unui popor: „Atunci când un popor are memorie istorică și identitate, el nu poate fi învins. Ne vom proteja patrimoniul cultural și vom ajunge neapărat la o nouă renaștere culturală”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a accentuat că expoziția se vernisează, astăzi, în mai  multe capitale europene și transmite un mesaj privind amploarea tragediei culturale. „Vedem muzee, case de cultură, monumente arhitecturale așa cum arătau înainte de război și după, prin luneta armelor. Expoziția se înscrie perfect în suita de manifestări dedicate „Anului culturii ucrainene în Moldova”, a punctat ministrul Sergiu Prodan. 

Expoziția organizată la inițiativa ministerelor Culturii din Republica Moldova și Ucraina va fi găzduită, timp de două săptămâni, de Muzeul de Arte din Chișinău.

Tot astăzi, a fost lansată expoziția de fotografii „Big Heart”. Aceasta cuprinde fotografii ale voluntarilor moldoveniși ale cetățenilor ucraineni veniți în Moldova. „Cea mai importantă contribuție în gestionarea crizei refugiaților au avut-o oamenii noștri care s-au solidarizat, și-au deschis casele și au rămas alături de ucrainenii care au nevoie de ajutor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Dmitrii Lecarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, a remarcat că fotografiile selectate pentru expoziție redau durerea războiului și, în același timp, sunt un simbol al susținerii acordate de către oamenii din țara noastră: „Republica Moldova a devenit un exemplu pentru alte țări prin modul în care a gestionat criza refugiaților. Vom continua să-i sprijinim pe ucraineni și sunt sigur că, în curând, Moldova și Ucraina vor fi parte a Uniunii Europene”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share