Dorim să realizăm reformele necesare aderării la Uniunea Europeană până în 2030

Share

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că până în anul 2030 Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totuși, potrivit oficialului, pe interiorul Uniunii Europene există aspecte politice subiective care ar putea tergiversa procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Oficialul susține că de la începutul anului a avut numeroase întrevederi cu oficiali străini în timpul cărora subiectul prioritar de pe agenda a fost criza de securitate din regiune. Șeful diplomației de la Chișinău spune că întreaga comunitate internațională se pregătește pentru efectele unui război prelungit în Ucraina.

„În baza analizalor, există multe temeri că războiul va continua, războiul ar putea dura în acest an, mai mult, s-au putea extinde în perioada 2024- 2025. Riscul unui război prelungit este foarte mare, asta nu înseamnă că linia frontului se va schimba semnificativ, dar atât timp cât nu există acordul părților privind încetarea războiului, el va continua. În același timp, Guvernele tuturor statelor se pregătesc pentru tot spectrul de scenarii și același lucru îl facem și noi”, a spus Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni televizate.

De asemenea, șeful Externelor de la Chișinău a punctat că agenda europeană și realizarea reformelor necesare aderării rămân prioritatea guvernării. Guvernarea este determinată să-și onoreze toate angajamentele asumate față de UE până în 2030.

„Și președintele Maia Sandu a menționat că scopul nostru este să finalizăm reformele necesare aderării până în 2030. Avem un termen de 7 ani pentru a realiza ceea ce depinde de noi. Dar întotdeauna pe interiorul Uniunii Europene există și partea politică în baza căreia unele procesele pot fi accelerate sau, din contra, tergiversate.

În cazul obținerii statutului de țară candidată pentru Republica Moldova războiul din Ucraina nu reprezenta o garanție că vom obține acest statut. Mult timp s-a discutat ca doar Ucraina să obțină statut de țară candidată, iar Moldova și Georgia să obțină doar perspectiva de aderare.

Dar grație eforturilor noastre pe domeniul politicii externe, acest lucru s-a întâmplat” a mai spus Nicu Popescu.

Totodată, dânsul a menționat că Republica Moldova nu participă la reuniunile care au loc pe platforma CSI, astfel manifestându-și dezacordul față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nicu Popescu spune că acum are loc analiza beneficiilor acordurilor semnate cu CSI, iar ulterior va fi luată decizia finală privind o eventuală renunțare la statutul de membru CSI.

„În CSI nu vedem procese care au loc și care ar fi în interesul Republicii Moldova. Au loc unele întâlniri, dar noi nu participăm la ele. Acesta este răspunsul nostru la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. La export noi avem probleme încă din anul 2006, iar odată cu trecerea timpului vedem că această organizație devine tot mai puțin relevantă pentru țara noastră.

La modul practic, Republica Moldova nu participă la reuniunile acestei organizații și foarte clar își expune dezacordul în raport cu agresiunea rusă din Ucraina. Fiecare minister și agenție din Republica Moldova face analiza impactului acordurilor semnate în cadrul CSI. În funcție de această analiză va fi luată decizia”, a concluzionat vicepremierul Nicu Popescu.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share