Avocatul Iurie Mărgineanu, despre Legea Magnitsky: emanația unor politici dictatoriale

Avocatul Iurie Mărgineanu susține că Legea Magnitsky propusă de ministerul Justiției este o „rușine națională”
Share

Avocatul Iurie Mărgineanu susține că Legea Magnitsky propusă de ministerul Justiției este o „rușine națională”. „Legile de felul dat sunt emanația unor politici represive, dictatoriale și au drept scop de a băga frica în societate, și de a anihila o gândire limpede, critică și pluralistă”, a menționat Mărgineanu:

„Sancțiuni economice și civile contra propriilor cetățeni. Mai mare absurd juridic nici nu se putea de imaginat. Sper că ați auzit că SUA și Marea Britanie au introdus sancțiuni economice contra lui Șor și Plahotniuc. Făcând abstracție de la familiile acestor două persoane și vinovăția sau nevinovăția lor (apropo încă necondamnate penal definitiv), este o practică nu numai că absurdă, dar și ilegală.

Spuneam anterior, că conducerea noastră și cea din Ucraina ar fi condusă dintr-un centru unic, sau chiar dintr-un cabinet, sau chiar de aceiași persoană. De ce așa ipoteză o să mă întrebați? Fiindcă pentru prima dată în spațiul nostru ex-sovietic (despre așa ceva în alte state ale lumii eu nu am auzit), au fost introduse sancțiuni de vecinii noștri, Ucraina. Prin hotărârea consiliului suprem de securitate, au fost introduse sancțiuni economice în privința propriilor cetățeni.

Încă de pe băncile facultății, știe orice student de la drept și nu numai, că persoana poate fi sancționată doar pentru fapte ilegale prevăzute de o lege la momentul comiterii lor, cu respectarea unor proceduri legale, apolitice și garanțiilor dreptului la apărare. Legalitatea oricărei sancțiuni este verificată sau aplicată în ultima instanța doar de judecători. Cele mai recunoscute Tratate Internaționale în domeniul protecției Drepturilor Fundamentale ale Omului – DUDO, CEDO protejează aceste drepturi, iar Moldova a semnat și ratificat aceste tratate.

Totodată, art. 4 al Constituției RM prevede: Dispozițiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului, se interpretează şi se aplică în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Iar alin.2 proclamă că, dacă există neconcordante între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte și legile ei interne, prioritate au reglementările internaționale.Așa că Tratatele Internaționale pot fi aplicate cu acțiune directă asupra legislației naționale în caz de. Interesant, care va fi reacția „partenerilor” de dezvoltare a RM, sau ca de-obicei vor tăcea? Îmi este interesant, poziția Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția? Proiectului de lege propus de MJ este o rușine națională”, a menționat Iurie Mărgineanu.

Legile de felul dat sunt emanația unor politici represive, dictatoriale și au drept scop de a băga frica în societate, și de a anihila o gândire limpede, critică și pluralistă!

Guvernul anunță lansarea legii Magnitsky, un proiect care transpune sancțiunile internaționale în legislația RM. Potrivit ministrului Justiției, proiectul conține prevederi care vor clarifica detaliat care anume persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpune în legislația RM. Mai multe detalii la subiect, Litvinenco a oferit în cadrul unei conferințe de presă, după anunțul Londrei de a-l include pe Șor și Plahotniuc în în lista sancțiunilor Marii Britanii.
Amintim că liderul Partidului Șor, Ilan Șor și fostul președinte PD, Vladimir Plahotniuc, au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, fapt anunțat într-un comunicat de presă de ambasada Marii Britanii la Chișinău. Potrivit anunțului, activele deținute de aceștia pe teritoriile sale vor fi înghețate.

În iulie 2022, liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele camere din Congresul SUA au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

În octombrie anul curent, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Astfel, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Totodată, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

După ce Statele Unite a anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a susținut că „cetățenilor Republicii Moldova li s-au făcut dreptate și că sancțiunile impuse pe scară internațional pentru Plahotniuc și Șor vor deschide calea acestora spre instanța de judecată”.

Anterior s-a vehiculat ipoteza că Iaralov ar fi „coordonatorul jafului miliardului din sistemul bancar sau cel care a venit cu ideea schemei”. Despre asta au anunțat fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, dar și fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac.

Numele lui Seghei Iaralov a fost pronunțat și de fostul premier Vlad Filat, în luarea sa de cuvânt de la tribuna Parlamentului, de pe 15 octombrie 2015 când a fost reținut, dar și de fostul premier Ion Sturza.

La 2 noiembrie 2019, președintele de atunci al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a anunțat că fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, care este anunțat în căutare internațională și interstatală, și Serghei Iaralov ar deține dublă identitate în Republica Moldova. Potrivit lui Moțpan, documentele ar fi fost eliberate atunci când în funcția de director al Agenției Servicii Publice (ASP) era Serghei Răilean, care ar fi finul de cununie al actualului lider PDM, Pavel Filip.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share