Lupta cu corupția: Proiecte bune, expertul Teodor Cîrnaț se opune

Share

Proiectul legii Magnitsky ar putea fi votat în Parlament chiar până la sfârșitul acestui an. Deputatul PAS, Marcela Adam, spune că proiectul va fi examinat imediat ce va ajunge în procedura parlamentară. În același timp, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că inițiativa guvernării este una întârziată, în condițiile în care o inițiativă similară a fost propusă de deputații Platformei DA încă în legislatura trecută.

Vineri, 9 decembrie, ministrul Justiției a prezentat proiectul legii Magnitsky Moldova care va permite înaintarea de sancțiuni față de persoanele care au fost sancționate și la nivel internațional. Inițiativa guvernării vine la scurt timp după ce Marea Britanie a anunțat includerea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor în lista de sancțiuni, dispunând înghețarea activelor celor doi.

Într-o zi simbolică în care marcăm ziua anticorupției, a venit și mesajul Marii Britanii prin care ne anunță că sunt supuși sancțiunilor Plahotniuc și Șor. Un alt mesaj contra corupților a venit și din partea Guvernului Republicii Moldova. Proiectul legii Magnitsky propus de Ministerul Justiției sperăm să-l votăm până la final de an, așteptăm să treacă toate procedurile și să fie inclus în agenda parlamentară”, a spus deputatul PAS, Marcela Adam, în cadrul unei emisiuni televizate.

În același context, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că legea Maghnițki trebuia votată mult mai devreme, fără a aștepta semnale din partea partenerilor din SUA și Marea Britanie.

Legea Magnitsky a fost elaborată încă în 2019, în Legislativul precedent. Anterior, înțeleg, nu era voință politică pentru că am avut un parlament cu elemente proruse, dar din iulie 2021 s-a schimbat guvernarea, dar nu știu de ce până acum n-a fost posibil să se ajusteze și să se voteze această lege și trebuia să se aștepte mesajul SUA și cel al Marii Britanii ca să-i condamnăm pe bandiții grupărilor criminale, Plahotiuc și Șor. Spre mirarea mea, nu-l văd și pe prietenul lor Platon acolo”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

La același subiect, expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, spune că legea Magnitsky nu poate substitui justiția din Republica Moldova, iar pentru confiscarea activelor persoanelor incluse în această listă este necesară condamnarea lor.

Mă întreb cine va executa această lege, dacă prin această lege se exclude procuratura și instanța de judecată? În Constituție se spune că nicio lege care ar suprima drepturile și libertățile fundamentale ale omului, nu poate fi adoptată. Al doilea moment prevăzut în Constituție este prezumția nevinovăției și orice listă Maghnițki trebuie să se bazeze pe lege și să se aplice asupra persoanelor asupra cărora există o sentință definitivă”, a spus expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț.

Conform proiectului legii Magnitsky, companiilor media, care sunt afiliate sau promovează persoanele incluse în lista de sancțiuni, le poate fi retrasă licența. De asemenea, bunurile persoanelor incluse în lista de sancțiuni vor fi înghețate, iar statul va prelua gestionarea acestora.

Vezi și:

Șefa statului a salutat sancțiunile anunțate de autoritățile britanice, împotriva lui Plahotniuc și Șor

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share