Așteptăm sfârșitul Transnistriei?

Așteptăm sfârșitul Transnistriei?
Share

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina nu decurge conform planului. Agresiunea Rusiei ar putea chiar să pună neașteptat capăt conflictului transnistrean din Republica Moldova.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu decurge așa cum a intenționat președintele Vladimir Putin. El nu a reușit să învingă Ucraina până acum și pare probabil că nu o va face. Nici nu a reușit să paralizeze și să împartă Uniunea Europeană și NATO – de fapt, dimpotrivă. Într-adevăr, contrar planurilor sale, Ucraina, Georgia și Republica Moldova sunt acum câțiva pași mai aproape de integrarea în UE decât au visat vreodată.

Pot exista și alte consecințe neintenționate ale războiului din Ucraina. Una dintre cele mai importante ar fi rezolvarea conflictului transnistrean din Republica Moldova.

În 1991-92, Rusia a arătat lumii, pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, că este capabilă să destabilizeze și să divizeze o fostă republică sovietică (Moldova), să înarmeze acolo separatiștii pro-ruși, să declanșeze un război, să creeze o pseudo-republică (Transnistria) ca apoi să urmeze înghețarea conflictului pentru o perioadă îndelungată de timp.

Regiunea separatistă pro-rusă rezultată în Transnistria este o fâșie îngustă de pământ de aproape 200 de kilometri (120 de mile) lungime și 30 de kilometri lățime între râul Nistru și granița de est a Moldovei cu Ucraina. S-a despărțit de Moldova în 1992, dar nu este recunoscută ca stat suveran de comunitatea internațională nici chiar de Rusia.

Puțin sub 2.000 de soldați ruși sunt încă staționați în Transnistria. Satul Cobasna din nord găzduiește cel mai mare depozit militar din Europa, unde sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție și echipament din epoca sovietică. Deși Rusia a acceptat oficial în 1999 să își retragă atât trupele, cât și armele din Transnistria în câțiva ani, nu a făcut niciodată acest lucru.

„Gaura neagră” a Europei

De peste 30 de ani, Transnistria este o „gaură neagră” în Europa, așa cum spunea un raport al Parlamentului European din 2002. S-a menținut pe linia de plutire cu bani de la Moscova și cu contrabandă, trafic de persoane și spălare de bani.

Timp de mulți ani, Ucraina a jucat și ea un rol în această “dezvoltare”: după 1992, membrii elitei conducătoare din Ucraina și oficiali economici ruși au creat o rețea de contrabandă centrată pe Transnistria, cee ce a susținut economia regiunii separatiste, făcând imposibilă exercitarea economică a Moldovei. De-a lungul timpului, membrii corupți ai elitei Moldovei au fost atrași și ei în aceste tranzacții ilicite.

Timp de 30 de ani, economia Transnistriei a depins de transportul ilegal de mărfuri către și dinspre Odesa și alte porturi de la Marea Neagră.

Ucraina recunoaște acum că datorează Moldovei pentru că a tolerat „gaura neagră” de zeci de ani și chiar a profitat de ea. Presa pro-guvernamentala de la Kiev a dedicat mult spațiu analizei acestui subiect si chiar a sugerat ca o posibila infrângere a Rusiei in razboiul cu Ucraina ar trebui sa duca la dizolvarea Transnistriei pro-rusesti.

Kievul pur și simplu a ignorat problema Transnistriei, iar unele autorități au beneficiat de această „gaură neagră” de contrabandă. Totul s-a schimbat odată cu invazia rusă pe scară largă”, a scris recent jurnalistul Sergiy Sydorenko în European Pravda. „Este evident că un conflict înghețat în apropierea graniței amenință securitatea națională și limitează viitorul european al Ucrainei și Moldovei”. Întrebarea acum, a scris el, este „cum să eliminăm de fapt conflictul înghețat”.

Tancuri la graniță

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, autoritățile ucrainene au dat ordin să fie închisă pe secțiunea transnistreană frontiera Moldova-Ucraina și să fie securizată cu tancuri. Acest lucru a oprit brusc contrabanda.

Regimul separatist din capitala transnistreană, Tiraspol, a răspuns cu plângeri isterice despre o „blocadă economică” și a cerut Rusiei să intervină și să salveze regiunea separatistă. Până acum, apelurile sale au căzut în urechi surde. Mai mult, speranța Tiraspolului că Rusia va ocupa rapid Ucraina și că regiunea separatistă va fi unificată cu Rusia a fost spulberată de rezistența armatei ucrainene.

Sergiy Sydorenko a explicat abordarea moldovenească a situației actuale: „Agresiunea sângeroasă a Rusiei împotriva Ucrainei nu face decât să întărească dorința moldovenilor de a evita războiul cu orice preț”, a scris el. „Nu există circumstanțe în care Chișinăul ar fi de acord să întâmpine Forțele Armate ale Ucrainei pe teritoriul său”. El a subliniat, de asemenea, că Kievul înțelege acest lucru.

Cu toate acestea, guvernul moldovean nu dorește doar să evite confruntarea militară cu Transnistria, ci vrea să evite exercitarea oricărei presiuni economice asupra regimului separatist de la Tiraspol. “Suntem cu toții în aceeași barcă. Nu ar trebui să tulburăm echilibrul”, a declarat recent Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova pentru reintegrare.

Și are motive întemeiate să spună așa: Moldova se bazează pe electricitatea de la centrala electrică de la Cuciurgan, care se află în Transnistria și este alimentată cu gaz rusesc care este furnizat Transnistriei de către Moldova. Oricât de absurdă ar părea situația — de parcă Moldova îi sprijină și finanțează separatiștii — este o necesitate pentru că fără putere de la Cuciurgan, luminile s-ar stinge în Moldova.

Dar toate acestea s-ar putea schimba în curând. Moldova lucrează cu tărie la planuri de a-și rupe dependența de electricitatea transnistreană și gazul rusesc. Dacă planurile sale vor funcționa, Transnistria ar putea să dea faliment și să cadă în poala Moldovei, pentru că fără rutele de contrabandă prin Ucraina și aprovizionarea cu gaze de la Chișinău, Transnistria nu ar avea nicio șansă de supraviețuire.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share