Femeile care consumă frecvent alimente ultraprocesate (UPF) au un risc crescut de a dezvolta boli autoimune, conform unui nou studiu. Cercetarea indică faptul că femeile cu o dietă bogată în aceste alimente au cu 56% mai multe șanse să dezvolte lupus, o boală autoimună caracterizată prin dureri articulare, erupții cutanate și oboseală.
Echilibrul Alimentar
Studiul a arătat că și consumul regulat de băuturi îndulcite artificial este asociat cu un risc crescut de 45% de a dezvolta această afecțiune. Realizat de cercetători de la Universitatea Harvard din SUA, studiul a concluzionat că nu există o legătură între obezitate și lupus.
UPF-urile, cum ar fi mâncărurile gata preparate, înghețata și unele alimente congelate, au fost anterior asociate cu boli grave precum cancerul, Alzheimer și bolile de inimă. Lupusul eritematos este o afecțiune cronică în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile sănătoase din organism. În Regatul Unit, aproximativ una din 1.000 de persoane suferă de lupus, iar 90% dintre acestea sunt femei.
Atenție la lupus
Deși cauzele lupusului nu sunt complet cunoscute, acesta a fost asociat cu infecții virale, anumite medicamente, expunerea la soare și menopauza. Totuși, studiul de la Harvard sugerează o posibilă legătură între consumul de alimente ce conțin coloranți artificiali, îndulcitori și conservanți și dezvoltarea lupusului.
“Alimentele ultraprocesate pot fi unul dintre factorii de risc pentru lupus, dar este probabil să existe și alți factori mai importanți,” a explicat un cercetător citat de Daily Mirror. “Persoanele cu un consum ridicat de grăsimi și zahăr sunt deja mai puțin sănătoase și ar putea avea mai multe afecțiuni, ceea ce poate explica de ce acest grup de femei dezvoltă lupus.”