Banca Națională Elvețiană a înregistrat pierderi record de 143 miliarde de dolari în 2022

Banca Națională Elvețiană (BNS) a înregistrat o pierdere anuală de 132 de miliarde de franci elvețieni (143 de miliarde de dolari) în 2022, cea mai mare din istoria sa de 115 ani, în condițiile în care piețele de acțiuni și de instrumente cu venit fix au înregistrat scăderi
Share

ZURICH, 9 ian (Reuters) – Banca Națională Elvețiană (BNS) a înregistrat o pierdere anuală de 132 de miliarde de franci elvețieni (143 de miliarde de dolari) în 2022, cea mai mare din istoria sa de 115 ani, în condițiile în care piețele de acțiuni și de instrumente cu venit fix au înregistrat scăderi în valoarea portofoliului său de acțiuni și obligațiuni.

O întărire a francului elvețian a avut, de asemenea, un impact negativ.

Cifra provizorie de luni, care a marcat o inversare față de un profit de 26 de miliarde de franci în 2021, a fost mult mai mare decât pierderea record anterioară de 23 de miliarde de franci înregistrată în 2015. Este echivalent aproximativ cu PIB-ul anual al Ungariei.

BNS va publica cifre anuale detaliate pe 6 martie.

A înregistrat o pierdere de 131 de miliarde de franci din pozițiile sale în valută – cele peste 800 de miliarde de franci în acțiuni și obligațiuni pe care le-a cumpărat în timpul unei lungi campanii de slăbire a francului elvețian.

Piețele bursiere globale au înregistrat scăderi, iar prețurile obligațiunilor au scăzut anul trecut, deoarece băncile centrale din întreaga lume, inclusiv BNS, au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.

Francul elvețian puternic – a crescut peste paritate față de euro în iulie – a dus la pierderi legate de cursul de schimb.

Singurul moment pozitiv a fost deținerile de aur ale BNS, care se situau la 1.040 de tone la sfârșitul anului 2021 și au câștigat o valoare de 400 de milioane de franci în 2022.

Pierderea din 2022 înseamnă că banca centrală nu își va face plata obișnuită guvernelor centrale și regionale elvețiene. Anul trecut, BNS a plătit 6 miliarde de franci.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca pierderea să aibă un impact asupra politicii BNS. Au crescut ratele dobânzilor de trei ori în 2022, deoarece președintele Thomas Jordan a luat măsuri pentru a opri inflația ridicată elvețiană, au spus analiștii.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share